Els treballadors de "La Mañana" manifestant-se davant la seu del diari
Els treballadors de "La Mañana" manifestant-se davant la seu del diari
Lleida

Una trentena de treballadors de "La Mañana" denuncien l'impagament de sous

Els treballadors, que fa sis mesos que no cobren, temen que l'empresa acabi tancant i han anunciat una vaga indefinida, tot i que alguns dels empleats s'han vist obligats a treballar. Els responsables de l'empresa s'han negat a fer declaracions sobre la situació del diari.

RedaccióActualitzat
Una trentena de treballadors i extreballadors del diari "La Mañana" de Lleida s'han manifestat aquest dilluns al matí a l'entrada de l'empresa per denunciar que els seus propietaris, els germans Dalmau, els deuen sis nòmines.

En concret, s'han concentrat els treballadors d'esports, societat i economia. També els han acompanyat els de La Revista. La convocatòria de la vaga indefinida es va acordar en assemblea la setmana passada, quan es van reunir els treballadors de les tres empreses del Dalmau Multimèdia. Només els empleats de "La Mañana" la van secundar.

Alguns dels redactors del diari formaven part de les dues empreses que han decidit no fer vaga, i s'han vist obligats a anar a treballar. En relació amb això, Xavi Francés, un dels treballadors, ha declarat: "Fem vaga tot i que sabem que el diari sortirà perquè hi ha companys que no poden fer vaga."

En total, entre personal de redacció i fotògrafs, la redacció ha comptat amb 9 persones, que han hagut d'assumir tota la feina. Tot i això, els treballadors asseguren que el 90% dels redactors donen suport a la vaga.

Abans de la convocatòria de la vaga indefinida es va dur a terme un acte de conciliació davant del Departament d'Empresa i Ocupació. Els representants dels treballadors asseguren que des de la Generalitat "no van oferir cap tipus de solució a la plantilla" i que els propietaris es van limitar a afirmar que la vaga era "il·legal" perquè consideren que les tres empreses en formen una de sola.

L'empresa editora ja havia pres mesures per fer front als problemes econòmics, convocant un ERO que va ser denegat i acomiadant 10 treballadors el desembre passat. El rotatiu acumula nombrosos problemes econòmics, i deu sis mesos als seus treballadors.

"Estem en una situació límit i dramàtica", explicava Francés, ja que es dóna el fet que part del sou dels treballadors era cobrat en negre, cosa que afectaria a la baixa tant les seves indemnitzacions com  l'assignació de l'atur en cas de tancament. Els propietaris de l'empresa, per la seva banda, no han volgut fer declaracions i han "convidat" els mitjans a marxar de les seves instal·lacions.

"La Mañana" es troba actualment en situació de preconcurs de creditors, que prescriu el pròxim 24 de febrer, quan l'empresa ha de presentar un pla de viabilitat si vol continuar endavant. Malgrat això, molts dels treballadors es mostren pessimistes i creuen que l'empresa acabarà tancant.
Anar al contingut