Amèrica i Àsia es fusionaran i es formarà el pròxim supercontinent, que els científics han batejat amb el nom d'Amàsia. (Foto: "Nature&quo…
Amèrica i Àsia es fusionaran i es formarà el pròxim supercontinent, que els científics han batejat amb el nom d'Amàsia. (Foto: "Nature")
Londres

Amèrica i Àsia s'uniran atretes pel pol nord i es convertiran en un supercontinent d'aquí milions d'anys

D'aquí milions d'anys la gran atracció cap al pol nord farà que Amèrica i Àsia es fusionin i donarà lloc al pròxim supercontinent, que els científics han batejat amb el nom d'Amàsia. Segons els seus càlculs, aquesta gran massa de terra es formarà d'aquí entre 50 i 200 milions d'anys, segons la investigació que ha publicat ara la revista britànica "Nature".

RedaccióActualitzat
Els dos continents s'uniran pel pol nord, a través d'una serralada que permetrà creuar d'Alaska a Sibèria i a la inversa caminant, segons han explicat els experts de la Facultat de Geologia i Geofísica de la Universitat nord-americana de Yale. El continent Amèrica, segons publica "Nature", se situarà sobre l'anella de foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica.

Ara bé, amb aquesta unió l'orografia canviarà considerablement perquè l'atracció cap al pol nord unirà l'Amèrica del Nord amb la del Sud. Un desplaçament que, paral·lelament, farà desaparèixer l'oceà Àrtic i el mar del carib.

Han passat uns 1.800 milions d'anys des que es va formar el primer supercontinent, Nuna. El van seguir Rodinia i Pangea, l'última gran massa de la Terra amb centre a l'Àfrica actual que, amb el temps o el moviment de les plaques tectòniques, va formar els continents que hi ha ara.

L'estudi del magnetisme de les roques ha servit per determinar la distància que va existir entre l'un i l'altre i ha estimat on se situaria Amàsia. El situen en algun punt de l'oceà Àrtic.

Aquesta teoria, que han anomenat ortoversió, desafia els dos models tradicionals que es defensaven fins ara per predir l'evolució de les masses terrestres.
Anar al contingut