El logo de la campanya "Diem prou" per la insubmissió fiscal
El logo de la campanya "Diem prou" per la insubmissió fiscal
Berga

Berga i Arenys de Munt segueixen els passos de "Diem prou" i es postulen a favor de la insubmissió fiscal

Els ajuntaments de Berga i Arenys de Munt s'han postulat a favor de la insubmissió fiscal i han aprovat en un ple municipal demanar poder liquidar els impostos a l'administració catalana en lloc de l'Agència Tributària espanyola. Berga i Arenys de Munt són, doncs, els primers municipis que aproven mocions d'aquest tipus després que una parella d'empresaris de Siurana anunciés que deixaria de pagar impostos a l'Estat i engegués la campanya "Diem prou" per la insubmissió fiscal.

Marta CarnicéActualitzat
A proposta de la CUP, el ple de Berga va aprovar la iniciativa amb els vots a favor de la CUP, CiU i el PSC i els vots en contra del PP. Així doncs, Berga insta el govern català i l'Agència Tributària de Catalunya a establir un protocol d'actuació i fer els canvis normatius que siguin necessaris per pagar els impostos a Catalunya. Per tant, quan sigui legalment possible, conclou el consistori, ingressarà els ingressos de l'IRPF i de l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya en lloc de fer-ho a l'Agència Tributària espanyola.

Paral·lelament, el ple municipal de l'Ajuntament d'Arenys de Munt va aprovar donar suport a la iniciativa del govern municipal de la CUP per pagar tots els impostos a Catalunya. Amb els vots a favor de la CUP, ERC i CiU, el pla també va aprovar una moció d'Esquerra Republicana a la campanya "Diem prou" i la d'Òmnium Cultural en la mateixa línia.

El consistori també proposarà a tots els ajuntaments catalans que treballin també per liquidar els impostos a Catalunya. Ho faran a través de l'Associació de Municipis per la Independència, l'organització que agrupa diferents entitats locals amb l'objectiu de promoure el dret a l'autodeterminació. En aquest sentit, demanaran als partits independentistes que promoguin la modificació de la legislació tributària per poder també recaptar els impostos de l'Estat.

El primer partit a fer pública la proposta va ser la CUP l'any passat, quan va impulsar una campanya per la insubmissió fiscal als ajuntaments perquè deixessin de pagar els diners reclamats per l'Estat.

"Diem prou", per la insubmissió fiscal


Una parella d'empresaris de Siurana, l'Andreu i la Maria, van engegar, per la seva banda, la campanya "Diem prou" després d'anunciar que deixarien de pagar impostos a l'Estat. Per ells, Espanya sotmet Catalunya a un espoli fiscal permanent que n'ha penalitzat el desenvolupament i creuen que ara ja ha arribat l'hora de diu prou perquè la situació econòmica i social del país ho reclama.

A través d'una web, els empresaris emplacen a tothom que facin com ells, que "pagaran els seus impostos a l'administració catalana, demostrant així la seva disconformitat a continuar tributant de manera voluntària a l'estat espanyol".

El primer moment per demostrar-ho i pagar a Catalunya serà, diuen, amb l'impost de l'IVA el proper mes d'abril. Per fer-ho, s'ha de calcular l'impost a pagar com fins ara i omplir el formulari de dipòsit de l'Agència Tributària catalana, a més de fer un ingrés en un compte de Caixabank. Després, omplir el formulari de l'Agència Tributària espanyola, més el comprovant del banc més un escrit que expliqui els motius pels quals no es pagarà a l'Estat sinó a Catalunya. Finalment, cal enviar a Hisenda tota la informació per correu certificat.

La campanya ja adverteix que no saben què passarà, però de tota manera emplacen a tots catalans, parlin la llengua que parlin, a ser insubmisos o, si més no, a donar suport a la campanya.

#DiemProu i #insubmissiofiscal, a Twitter

A Twitter, #DiemProu i aglutinen nombrosos missatges que celebren la decisió dels plens de Berga i Arenys de Munt; d'altres de suport a la iniciativa i que demanen la insubmissió fiscal dels catalans. Les etiquetes, però, també recullen missatges que denuncien la situació de Catalunya respecte a Espanya o lamenten que els catalans siguin ciutadans de segona. L'etiqueta #insubmissiofiscal també ha començat a circular per la xarxa.
Anar al contingut