Madrid

El govern rebaixa la indemnització per acomiadament a 33 dies i en simplica els tràmits

Amb un panorama de més de 5 milions de parats, el govern espanyol ha aprovat la reforma laboral. Una mesura que, segons la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, pretén "flexibilitzar el marc de l'empresa perquè l'acomiadament sigui l'últim recurs i s'intenti evitar". Una premissa que ha reiterat la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez.

Marta CarnicéActualitzat
Báñez ha explicat que els sous no s'ajusten a la situació de crisi, i això ha provocat molts acomiadaments els últims temps, una situació que, segons ha dit, afecta principalment els treballadors temporals. Per fer-hi front, el govern augmentarà la flexibilitat en les empreses per evitar acomiadaments i adaptar-se al context actual.

La reforma preveu que els contractes indefinits tinguin una indemnització per acomiadament de 33 dies per any treballat amb un màxim de 24 mensualitats, en cas d'acomiadament improcedent, molt per sota de com aquests acomiadaments s'indemnitzaven fins ara, amb 45 dies per any treballat i 42 mensualitats. La ministra, però, diu que "respectarà els drets adquirits".

El govern espanyol també ha redefinit i ampliat els motius per argumentar un acomiadament procedent, de manera que sigui més senzill justificar-lo per la mala marxa de l'empresa, ja siguin causes organitzatives, com econòmiques, com derivades de la producció. Així doncs, l'empresa podrà justificar un acomiadament procedent quan s'encadenin tres trimestres de pèrdues. En aquest cas, com fins ara, la indemnització és de 20 dies per any treballat.

La reforma també simplifica els tràmits per presentar i aplicar expedients de regulació d'ocupació i facilitar així els acomiadaments.

Directius de les entitats financeres i empreses públiques, sense dret a indemnització

Hi ha dos tipus d'indemnitzacions per acomiadament que afecten dues normatives que el govern espanyol ja ha aprovat en anteriors consells de ministres. Els directius de les entitats financeres no tindran dret a indemnització. I és que es considerarà com un cessament disciplinari, segons ha explicat la vicepresidenta. Sáenz de Santamaría, però, ha anunciat que es fixarà un límit de dos anys quan existeixi una indemnització per cessament d'activitat, però no es podrà superar "la quantitat més petita".

Pel que fa als directius de les empreses públiques: set dies per any treballat amb límit de sis mesos d'indemnització. Ara bé, si el directiu ja era funcionari o treballador públic, l'exdirector no tindrà dret a cap indemnització sinó que tornarà al lloc treball que ocupava abans dins de l'administració.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut