Brussel·les

La justícia belga no prohibirà el còmic "Tintín al Congo" per continguts racistes

El contingut de les aventures que Tintín va viure al Congo no és racista, segons el Tribunal de Primera Instància de Brussel·les, que ha desestimat una demanda interposada pel ciutadà congolès Bienvenu Mbuto Mondondo, per considerar-la infundada. Segons el denunciant, el còmic d'Hergé feia "apologia de la colonització" i constituïa un "insult per als negres". Sembla, però, que la justícia belga no ho veu de la mateixa manera.

RedaccióActualitzat
La sentència descarta que el contingut de l'obra es pugui considerar "racista" en el context de la seva època. L'advocat de la part demandada, Alain Berenboom, explica que la decisió del tribunal denota "sentit comú" i que "una eventual condemna hauria estat un precedent extremadament perillós per a la llibertat d'expressió" a més d'haver suposat la retirada de l'obra en totes les biblioteques del país. El principal argument de la defensa ha estat que "Tintín al Congo" reflecteix el pensament de la seva època, "que pot ser considerat com paternalista, més que com racista", segons Berenboom. "El còmic no era racista en 1931, quan va ser publicat per primera vegada, tot i que sí pugui ser-ho a la llum de la mentalitat actual", ha assenyalat el lletrat.

Ni advertiment, ni indemnització

La sentència del tribunal també descarta obligar l'editorial a introduir un "missatge d'advertència" sobre el contingut de l'obra, una altra de les reclamacions de Mondondo. Tampoc exigeix al ciutadà congolès la indemnització, amb 15.000 euros, a l'editorial Casterman i a Moulinsart, la societat gestora dels drets de Tintín, per haver iniciat, segons les parts demandades, "un procediment temerari i vexatori".

El procés iniciat per Mondondo va despertar una gran expectació a Bèlgica, país natal d'Hergé (1907-1983) i on el cèlebre reporter és tota una icona nacional.

El contingut de "Tintín al Congo" ja ha estat objecte de polèmica als EUA, França, Suècia i Regne Unit, país on per decisió judicial inclou un missatge explicatiu sobre el seu context històric.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut