L'agència ha rebaixat la qualificació a diverses comunitats.
L'agència ha rebaixat la qualificació a diverses comunitats.
Madrid

Fitch degrada la solvència del Santander, BBVA, CaixaBank i Bankia

L'agència Fitch ha rebaixat dos graons la qualificació del deute a llarg termini del Banc Santander i ha retallat un esglaó la solvència del BBVA, CaixaBank i Bankia, setmanes després de degradar la nota d'Espanya. En un comunicat, Fitch informa que, a partir d'ara, el deute del Banc Santander passa d'estar qualificada amb un "excel·lent baix" (AA-) a un "notable" (A), amb el qual iguala el BBVA, que baixa un esglaó i perd el seu "notable alt" (A +). A continuació, figuren CaixaBank i La Caixa, totes dues amb un "notable baix" (A-), i Bankia, que es queda amb un aprovat alt (BBB +), i és l'única entitat amb perspectiva estable, ja que per a la resta segueix sent negativa.

Actualitzat
Fitch ha indicat que aquesta decisió sobre la valoració de les entitats financeres reflecteix la rebaixa adoptada el 27 de gener a la qualificació d'Espanya, que va ser retallada des de 'AA-' fins a 'A', a causa del "significatiu empitjorament" de la perspectiva fiscal i econòmica, així com a les tensions a l'eurozona.

L'agència considera que "hi ha una estreta relació entre els bancs i el risc del crèdit sobirà", per la qual cosa  considera "inusual" que aquestes entitats siguin valorades per sobre de la nota dels seus països. D'aquesta manera, Fitch assenyala que els esmentats bancs tendeixen a tenir grans carteres de deute sobirà nacional i estan així molt exposats, de manera que la rendibilitat i la qualitat dels actius són vulnerables a les tendències macroeconòmiques i del mercat.

En concret, l'agència preveu que el PIB d'Espanya no creixi el 2012 i que el 2013 registri un increment amb prou feines de l'1%, mentre que la desocupació seguirà en una taxa al voltant del 23% i el mercat immobiliari continuarà sent un motiu de preocupació a llarg termini.
Anar al contingut