Assemblea General de l'ONU
Assemblea General de l'ONU.
Nova York

Crida desesperada de l'ONU per aturar la repressió a Síria

Crida desesperada de l'ONU perquè la comunitat internacional aturi la repressió a Síria perquè la seva inacció, diu, encoratja l'espiral d'abusos del règim. Davant el plenari de l'Assemblea General de l'ONU, la comissionada pels drets humans ha acusat el govern d'Al-Assad de practicar sistemàticament assassinats, tortures, detencions massives i violacions. Un seguit d'atrocitats que, segons l'ONU, demostren una campanya sistemàtica d'atac als civils organtizada que compta amb la complicitat, diu, de les més altes esferes del règim.

RedaccióActualitzat
L'alta comissionada per als Drets Humans de l'ONU, Navy Pillay, ha demanat a l'Assemblea General que la comunitat internacional actuï "urgentment" per protegir la població civil a Síria dels atacs "sistemàtics" del règim de Baixar al-Assad. "Tots i cada un dels membres de la comunitat internacional han d'actuar ara per protegir urgentment a la població siriana", ha dit Pillay, que ha assegurat que l'ONU segueix sense poder actualitzar en aquests moments la xifra de morts per la repressió a Síria i que el gener passat va situar en més de 5.400 morts.

A més, ha lamentat la falta d'acció del Consell de Seguretat sobre la situació a Síria i ha assegurat que la Lliga Àrab sí que ha respost "amb determinació" per frenar la violència, per la qual cosa ha animat els estats membres de les Nacions Unides que donin suport als esforços d'aquesta organització regional. "Com més tard, la comunitat internacional a prendre accions, més patirà la població civil amb les innombrables atrocitats que es cometen en contra seu", ha dit Pillay, que ha assegurat que les autoritats sirianes segueixen endavant amb la seva campanya de "disparar per matar" contra els manifestants.

La repressió continua amb una "campanya massiva d'arrestos", que ha portat a la "detenció arbitrària de milers de manifestants i activistes", i també a la "desaparició forçada" de molts d'aquests detinguts, segons l'alta comissionada.
A més ha denunciat "l'ús sistemàtic i estès de tortures" alls centres d'interrogatoris i detenció de les forces de seguretat, a les quals ha acusat també d'episodis de "violència sexual" i de dirigir la repressió també contra els menors, ja que uns 400 nens han mort des de l'inici de la repressió.

Les xifres presentades per Pillay, que ha insistit que no han pogut ser actualitzades, asseguren que, el 2011, la repressió a Síria es va cobrar més de 5.400 morts, "entre manifestants i militars que es van negar a matar els manifestants", i, a més, encara hi ha 18.000 persones detingudes pel règim.

L'alta comissionada ha reiterat que la seva oficina ha conclòs que, des de març de 2011, quan es van iniciar les protestes contra el règim d'Al-Assad, s'han comès "crims contra la humanitat" a Síria i ha animat de nou el Consell de Seguretat a referir aquests casos a la Cort Penal Internacional (CPI), i alhora ha alertat de la difícil situació que travessa la ciutat d'Homs.
"Tots els estats membres (de l'ONU) han de deixar clar al govern sirià que la violència ha d'acabar ara", ha assegurat Pillay, que ha recordat als 193 països de l'organisme que "els crims continuen" mentre es troben reunits per analitzar la situació al país àrab.

Pillay ha participat en una sessió especial de l'Assemblea General de l'ONU sobre la situació a Síria, reclamada per diversos països àrabs, els que treballen en un projecte de resolució que es presentarà en aquest òrgan per condemnar Damasc i donar suport als esforços de la Lliga Àrab. Síria, secundada per l'Iran i Corea del Nord, s'ha oposat formalment a la celebració de la reunió de l'Assemblea General i particularment a la presència de Pillay, ja que, segons ha subratllat el seu ambaixador davant l'ONU, Baixar Jafari, representa "una clara violació "del funcionament d'aquest òrgan.
Anar al contingut