Barcelona

El Parlament aprova els pressupostos del 2012 amb els vots de CiU, Laporta i l'abstenció del PP

El Parlament de Catalunya ha aprovat els comptes del 2012. El govern ha aconseguit tirar endavant els pressupostos per a aquest any gràcies als vots de CiU, del diputat no adscrit Joan Laporta i a l'abstenció del PP, fruit del pacte d'última hora entre els dos grups. Durant el debat, tots els grups de l'oposició, tret del PP, han expressat el seu rebuig als pressupostos perquè -diuen- afebleixen els serveis públics i no preveuen mesures de reactivació econòmica efectives. Més enllà dels continguts dels comptes, un dia més, el pacte CiU-PP ha tornat a ser el centre de les crítiques.

RedaccióActualitzat
Els comptes del govern d'Artur Mas per a aquest 2012 s'han aprovat al Parlament després de l'acord assolit de matinada amb el PP, que va ser definit per la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, com un "compromís polític de present i de futur".

A banda d'algunes modificacions pressupostàries, l'acord inclou una sèrie de compromisos de la Generalitat, com una llei d'emprenedors, una llei de transparència d'empreses públiques o una altra que limita la despesa no financera.

La pressió del PPC ha aconseguit reduir un 25% l'impacte del cànon per captació d'aigua, un dels temes més polèmics. Això permetrà que els ajuntaments no es vegin afectats fins a sis mesos després que la llei entri en vigor. El cànon de l'aigua pujarà un 3% en els consums bàsics, tal com pretenia la Generalitat, i un 12% en els consums abusius, davant del 10% que plantejaven els nacionalistes.

Just després de conèixer l'acord entre populars i nacionalistes, l'oposició va establir comparacions amb la "foto del Majestic", en al·lusió al pacte entre José María Aznar i Jordi Pujol del 1996, i coincidia a destacar la "subordinació" de CiU al PPC i la "regressió social i política" que impliquen aquests pressupostos.

D'altra banda, no es podrà aprovar encara la llei d'acompanyament dels pressupostos perquè ICV-EUiA, Solidaritat i Ciutadans qüestionen la legalitat d'algunes noves taxes i n'han demanat un informe al Consell de Garanties Estatutàries. El retard d'un mes en l'aprovació de la llei d'acompanyament tindrà un impacte de 50 milions d'euros, segons calcula la Generalitat.

A més dels pressupostos, avui també s'han aprovat al Parlament les dues lleis òmnibus que quedaven pendents: la d'aspectes urbanístics i la del sector audiovisual. Aquesta última, aprovada amb els vots de CiU, PP i Joan Laporta, inclou canvis en l'estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; però també altres qüestions com ara la reducció de la publicitat a Catalunya Ràdio. L'òmnibus de l'audiovisual l'han pactat majoritàriament CiU i el PP. En canvi, el PSC sí que ha donat suport a l'òmnibus d'urbanisme, que agilitza tràmits i incorpora la nova figura del pla urbanístic supramunicipal.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut