Sant Joan Despí

Els Amics de les Arts expliquen els detalls del disc "Espècies per catalogar" al xat del 324.cat

El quartet català Els Amics de les Arts han visitat aquest dilluns la redacció del 324.cat per xatejar amb els usuaris del portal sobre el seu nou disc, "Espècies per catalogar", i respondre les preguntes dels fans. Durant una mica més d'una hora, s'han rebut 800 preguntes, de les quals se n'han pogut contestar 135. En aquest espai pots tornar a llegir la conversa amb ells.

RedaccióActualitzat
En Dani Alegret, en Joan Enric Barceló, l'Eduard Costa i en Ferran Piqué han explicat secrets i anècdotes del nou disc i han avançat alguns detalls de la gira, que iniciaran el proper 8 de març al Kursaal de Manresa. Molts lectors han aprofitat el xat per felicitar Els Amics de les Arts pel nou disc, destacant els jocs de veus, els fragments a cappella o el treball amb les lletres. En diverses ocasions, també els han demanat per què en les seves cançons hi ha tantes referències a la cultura francesa. En Dani ha comentat que França els inspira, mentre que en Ferran ha dit que "potser ens tira més la cultura que ens queda al nord que la que ens queda a l'oest".

Sobre "Espècies per catalogar", el grup ha explicat que la cançó "Tots els homes d'Escòcia" és una història real de quan en Joan Enric va fer un Erasmus a Edimburg i que té lloc en un bar anomenat The Royal Oak. En canvi, la que sí que és completament fictícia és "L'home que dobla en Bruce Willis".

Pel que fa a "Louisiana o els camps de cotó", un usuari ha preguntat com neixen moments com un canvi de to que hi ha, i en Dani ha explicat que va sorgir a partir de "tocar, tocar i tocar". Precisament, "Louisiana" és la peça preferida d'en Ferran.

La idea de la cançó "Carnaval" va sortir a Gòsol una nit d'hivern, quan en Dani i l'Eduard es van quedar fent música i, unes setmanes més tard, en Joan Enric va trobar la idea de la lletra. En Dani ha explicat que, al llibret del disc, la pàgina d'aquesta cançó és l'única on no hi surt cap foto d'ells quatre, ja que es tracta d'una metàfora perquè "és l'únic tema del disc on no toquem cap instrument nosaltres, només cantem".

En Ferran ha explicat que la cançó "Els ocells" va sorgir a Colònia, quan "en Joan Enric va treure la guitarra al balcó del pis on ens estàvem i va començar a tocar. La frase que va començar va ser "Mira els ocells" i llavors va sortir tota la història".  Una altra anècdota que han explicat és que, d'ençà del llançament del single "Monsieur Cousteau", diversos fans els porten vídeos VHS de l'oceanògraf francès, assegura en Joan Enric.

Un repertori basat en el nou disc, però amb clàssics

De cara a la gira, han anunciat que el repertori dels concerts es basarà en el nou disc, tot i que continuaran tocant algunes peces del "Bed & Breakfast", però han indicat que "Jean-Luc" hi serà "segur", com també "Armengol", "L'home que treballa fent de gos" o "La merda se'ns menja".

Els Amics de les Arts han explicat als usuaris del 324.cat que en Joan Enric es posa molt nerviós abans dels concerts per "por de no controlar-ho tot" i que per relaxar-se acostuma a "fer estiraments, respirar profundament i menjar llaminadures de forma compulsiva". També han revelat que, abans de començar els concerts segueixen un ritual consistent a posar-se tots en rotllana, repassar el concert mentalment i donar-se ànims els uns als altres: "un moment molt íntim però molt especial".

Un usuari també s'ha interessat per saber quines assignatures impartien els dos professors del grup. L'Eduard ha explicar que ell era professor de Biologia i Matemàtiques i en Joan Enric, d'anglès. Una altra curiositat que han explicat és que, al pis d'estudiants on es van conèixer, en Joan Enric hi estudiava Filologia Anglesa; en Dani, Fliosofia; l'Eduard, Medi Ambient, i en Ferran, Art Dramàtic.

Sobre la formació musical, han explicat que han après música des de petits, tot i que "hi ha una sèrie de coses que no s'ensenyen, que les has d'aprendre tu sol i això només s'aconsegueix a base de fer concerts". En una altra pregunta, Els Amics de les Arts han dit que utilitzaven Megaupload per penjar-hi les maquetes i discos en descàrrega lliure i des  del seu tancament van "de cul".

Tot el xat, aquí:

 

Anar al contingut