Barcelona

El català guanya 500.000 parlants els últims anys, però presenta dificultats en la normalització lingüística

El català guanya 500.000 parlants els últims anys, segons l'últim InformeCat que ha elaborat la Plataforma per la Llengua. Gairebé 10 milions de persones el parlen i el 91% de la població l'entén. A més, el català es troba entre les 100 llengües més parlades del món i és la 14a més parlada de la Unió Europea.

RedaccióActualitzat
Pel que fa a les noves tecnologies, el català és la vuitena llengua més activa a internet i les noves tecnologies. La potència de la llengua a internet es demostra també pel fet que dels 10 webs més visitats del món, 6 tenen ja versió en català. I en l'àmbit territorial, s'ha de remarcar que el 60% dels principals webs empresarials i culturals de Catalunya ja són en català.

L'informe també recull que  el català es consolida progressivament com a llengua d'acollida, ja que la meitat de la població de Catalunya nascuda a fora ja parla el català.

La justícia, assignatura pendent

En el camp de la justícia, però, el català es troba en una situació de desigualtat i discriminació. Només el 14% de les sentències es redacten en català i més de 500 lleis reforcen la desigualtat existent entre el català i el castellà a Catalunya, i que obliguen a utilitzar el castellà en nombrosos sectors i espais.

En l'actual context polític, sobretot després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, s'evidencien les dificultats del procés de la normalització lingüística com en el cas del cinema, on només el 3% de les sessions a Catalunya són en català.

Plataforma per la Llengua explica que per afrontar aquestes dificultats i refermar els èxits cal la implicació de tothom. Així, amb aquesta presentació, també s'ha volgut fer una crida a la participació activa de la societat civil en el desenvolupament i creixement de la llengua.
Anar al contingut