Madrid

El govern espanyol indulta cinc mossos condemnats per haver maltractat un home detingut per error

El govern espanyol ha indultat cinc mossos d'esquadra condemnats a fins a 4 anys i 9 mesos de presó pel Tribunal Suprem per haver torturat i maltractat un home que van detenir per error. Els fets van passar l'any 2006, i els agents van arribar a introduir-li una pistola a la boca a l'arrestat per fer-lo confessar. Ara la pena se'ls commuta per dos anys de presó i suspensió de feina. L'executiu espanyol ha valorat el currículum dels acusats, la gran quantitat de mostres de suport que han rebut i fins i tot el fet que hi hagi una petició d'indult de la víctima.

RedaccióActualitzat
La proposta d'indult l'ha plantejada al consell de ministres el titular de justícia, Ruiz Gallardón, després que noves investigacions policials van aportar més proves al cas, sense que s'hagi especificat quines són. Segons el govern espanyol, a l'hora de concedir la mesura de gràcia s'ha tingut en compte la informació facilitada pel Ministeri de l'Interior i per la Generalitat sobre els fets pels quals van ser condemnats els agents.

L'indult marca una commutació de penes. Els quatre mossos condemnats a més de dos anys de presó i inhabilitació permanent han de complir ara una pena de dos anys i la inhabilitació es redueix a dos anys de suspensió per ocupar qualsevol càrrec públic, incloent-hi el temps ja complert. En el cas d'un altre dels condemnats, penat amb sis mesos de presó i inhabilitació permament, la suspensió es redueix també a dos anys.

L'indult permet el reingrés al servei públic dels cinc agents, que havien perdut la condició de funcionaris, ja que s'ha commutat la pena d'inhabilitació per una de suspensió, motiu pel qual no existeix impediment legal perquè exerceixin de funcionaris públics. Els quatre condemnats amb penes superiors aconsegueixen que el tribunal suspengui la condemna a presó, que estava en suspens mentre es resolia l'indult.

En tots dos casos, se supedita l'indult al fet que no cometin cap delicte en un termini de cinc anys.

L'Audiència de Barcelona va condemnar el 2008 a sis anys i set mesos de presó tres mossos per delictes de lesions, tortures, maltractament i detenció il·legal a la comissaria de les Corts. Un altre policia va ser condemnat a dos anys de presó per un delicte contra la integritat moral. Un cinquè mosso va ser condemnat a pagar diferents multes. El Tribunal Suprem va revisar la sentència i va rebaixar a un any i deu mesos les condemnes en eliminar la circumstància agreujant d'acarnissament.
Anar al contingut