Barcelona

Centenars de milers de persones surten al carrer contra la reforma laboral a Barcelona i 56 ciutats més de l'Estat

El govern del PP ha viscut la primera gran protesta al carrer. Centenars de milers de persones s'han aplegat en 57 ciutats de tot l'estat, convocades pels sindicats contra la reforma laboral. Les més multitudinàries han estat a Barcelona i a Madrid. La mobilització vol forçar el govern espanyol a obrir immediatament un procés negociador. En funció de la resposta del govern, els sindicats decidiran si mantenen les mobilitzacions.

RedaccióActualitzat
Els agents socials s'oposen frontalment a la reforma laboral impulsada pel govern espanyol. Consideren que la mesura fomenta l'acomiadament lliure. Diuen que és "injusta" per als treballadors i "inútil" per crear ocupació. Per protestar contra la llei, els sindicats han aixecat la primera gran manifestació contra l'executiu que presideix Mariano Rajoy.

Tant CCOO com la UGT han convocat una seixantena de manifestacions arreu de l'estat. La resposta ha estat una demostració de força dels sindicats. A Barcelona, milers de persones, 400.000 segons les dues organitzacions i 30.000 segons la Guàrdia Urbana, han recorregut els carrers.

Sota el lema "Ni reforma laboral, ni retallades", CCOO i UGT han encapçalat una marxa reivindicativa que ha travessat el cor de la ciutat. Al capdavant de la manifestació també hi havia els treballadors de l'empresa Fercable, de Sant Vicenç dels Horts, que afronten un dels primers ERO que es regularan segons la nova reforma.

La manifestació ha començat al passeig de Gràcia a la confluència amb l'avinguda Diagonal i ha finalitzat a la cruïlla del passeig barceloní amb la Gran Via, on s'ha llegit un manifest conjunt dels dos sindicats. La marxa ha transcorregut en un ambient reivindicatiu. S'hi han pogut veure banderes i pancartes i s'han escoltat lemes com "contra la reforma, mobilització, "el futur s'aconsegueix en el present" i "aquesta reforma la pararem".

El líder de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha exigit al govern espanyol que la sortida de la crisi es faci "amb la gent i no contra la gent". El dirigent d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha denunciat que la reforma laboral s'ha aprovat per donar més poder als empresaris i ha exigit a CiU que no es converteixi, a Catalunya, en "el flagell als treballadors".

En la manifestació també han participat, amb una pancarta pròpia, els partits de l'esquerra catalana amb la presència dels seus principals dirigents.

El sindicat CGT ha organitzat una marxa alternativa perquè acusa els dos majoritaris, UGT i CCOO, de formar part del sistema. Els participants, que han cridat consignes contra la reforma laboral, han continuat fins a la seu de Convergència Democràtica, al carrer Còrsega de Barcelona, on han llançat ous contra la façana.

Contra la reforma, arreu de Catalunya

La marxa del 19-F s'ha convocat de manera simultània a cinc ciutats catalanes. A Girona, més de 4.000 persones han respost la crida dels sindicats CCOO i UGT. A la marxa hi ha hagut crits contra el govern estatal i proclames a favor d'una vaga general. La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el mateix lema que a Barcelona, ha omplert de gom a gom la plaça del Vi. De fet, ha estat una de les manifestacions més concorregudes que es recorden a Girona.

A Tarragona, unes 5.000 persones han sortit al carrer. La manifestació ha començat al Monument dels Despullats, han recorregut la Rambla Nova fins al balcó del Mediterrani i han tornat a baixar fins a la plaça Imperial Tarraco, on s'ha llegit el manifest. A Tortosa, la manifestació també ha fet sortir al carrer unes 2.000 persones.

A Lleida la crida dels sindicats a mobilitzar-se ha congregat més de 3.000 persones. Darrere d'una capçalera unitària, on també es feia referència a les retallades, han recorregut el centre de la ciutat per acabar a la Rambla Ferran, davant de la subdelegació del govern central, on uns manifestants han tirat ous contra la façana.

Sense marxa enrere

Tot i la pressió del carrer, el govern espanyol creu que no és moment de mobilitzacions, sinó de presentar propostes al plantejament de la reforma. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, assegura que respecta les mobilitzacions dels sindicats, però es manté ferma en la reforma aprovada pel govern espanyol. Diu que no faran marxa enrere.

Cap a la vaga general?

Les mobilitzacions han estat un èxit. Ara, en funció de la resposta del govern central, els sindicats decidiran si convoquen una vaga general. Tant Josep Maria Álvarez com Joan Carles Gallego han manifestat que l'objectiu dels sindicats no és la vaga general, sinó mantenir els drets dels treballadors.

CCOO i UGT esperen que la tramitació parlamentària de la llei permeti introduir elements que rebaixin els punts més polèmics. Tot i això, els sindicats apunten que, si no hi ha canvis, les mobilitzacions aniran en augment. El següent pas dels sindicats serà donar suport a la protesta que a nivell europeu s'ha convocat per al dia 29 contra les retallades socials que s'estan aplicant a tot els països comunitaris.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut