València

Una vintena de detinguts i una desena de ferits en les noves càrregues contra els estudiants a València

Quarta jornada de càrregues policials a València, amb un balanç d'una vintena de detinguts, cinc dels quals menors, i una desena de ferits. La policia ha defensat la seva actuació davant l'"agressivitat" dels manifestants. Els agents han tornat a reprimir els estudiants de l'IES Lluís Vives, que protesten per les retallades en educació i les càrregues policials dels últims dies.

RedaccióActualitzat
Els aldarulls d'aquest dilluns han començat durant la manifestació convocada a les portes de l'institut, situat a poca distància de l'ajuntament de València. Els joves han saltat el cordó policial que pretenia impedir que tallessin el trànsit al centre de la ciutat. La policia els ha dispersat amb porres i bales de goma.

Després d'una tarda de persecucions pel centre de la ciutat i més de sis hores de càrregues intermitents, part dels estudiants s'han reagrupat a l'IES Lluís Vives. La violència policial no ha cessat, i al vespre s'han sentit alguns trets a l'aire i els furgons policials amenaçaven d'envestir els manifestants i els frenaven just al davant.

Per escapar-se de les càrregues, uns 400 estudiants s'han tancat a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València amb el vistiplau de la degana, Elena Grau, que els ha ofert refugi després que els estudiants s'han passat "tot el dia corrent per la ciutat". Només la degana pot autoritzar l'entrada de la policia a la facultat. A l'exterior s'han vist tres furgons policials, i com a mínim quatre cotxes de la Policia Local. Els alumnes, a dins, han convocat una assemblea i s'han quedat a passar la nit. El representant dels estudiants, Alberto Ordóñez, ja ha avançat que les protestes continuaran aquest dimarts. "Aquesta lluita no és pels detinguts, és per l'educació pública. Aconseguirem que les retallades siguin paralitzades i que els diners tornin a l'educació pública".

Noves protestes per aquest dimarts

Els estudiants afirmen que continuaran les protestes fins que la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, no dimiteixi. És una de les demandes que ha sorgit de l'assemblea que s'ha fet durant la nit i la matinada a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, des d'on els estudiants també han convocat una nova concentració.

La nova protesta serà aquest dimarts a la tarda, al mateix lloc on aquest dilluns la policia va carregar i va reprimir amb molta duresa les protestes dels estudiants que es manifestaven de manera pacífica. Des de l'assemblea s'ha exigit igualment que els detinguts quedin en llibertat.

La xarxa bull amb la #primaveravalenciana

Diverses persones han penjat a internet vídeos de les càrregues d'aquest dilluns al centre de València. Twitter s'ha tornat a fer ressò de la protesta i les càrregues, amb etiquetes com #IESLluisVives o #primaveravalenciana, que s'ha convertit en "trending topic" a Espanya. També s'han difós imatges de manifestants ensangonats.






Alguns tuitaires han assegurat que la policia ha carregat fins i tot a l'interior de l'institut. Els agents han arribat a pegar a gent que no tenia res a veure amb la protesta. Una noia que ha presenciat les càrregues s'ha desmaiat i se l'han endut amb una ambulància. I el diputat de Compromís Joan Baldoví ha explicat que ha rebut cops de la policia mentre era a la vorera amb altres membres de la coalició, sense fer cap provocació, i que els agents han parat quan s'ha identificat com a membre del Congrés.

Els aldarulls han començat cap a les tres de la tarda de dilluns. Els alumnes han tallat la circulació al carrer Xàtiva i han començat a caminar cap a la plaça de Sant Agustí. Allà han començat els cops de la policia, mentre que els manifestants, entre els quals hi havia pares dels estudiants, cridaven "Si que són valents, que peguen als xiquets" o "Els lladres a la presó i els diners a educació".

El grup volia tallar el trànsit durant mitja hora i manifestar-se de forma "totalment pacífica", segons han explicat. Un cop esquivat el primer cordó policial, s'han desplaçat cap a la plaça d'Espanya. Abans d'arribar-hi, ja han topat amb més policia. De fet, s'han comptat fins a 25 furgons policials. Els agents els han dispersat pels carrers Xàtiva, Sant Vicent i Matemàtic Marçal, entre d'altres, i la majoria d'estudiants han tornat cap a la plaça de Sant Agustí.

La Federació Valenciana d'Estudiants ha demanat l'alliberament dels detinguts, sense càrrecs, i ha alertat que "només ens retirarem dels carrers" si es donen aquestes condicions. En l'última setmana, hi ha hagut diverses mobilitzacions dels estudiants del Lluís Vives, un institut amb 360 estudiants que ha encapçalat les crítiques a les retallades del govern d'Alberto Fabra. Dijous passat hi ha haver una vintena de detinguts en una protesta similar. Els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar davant del jutge.

Reaccions


La delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, ha fet una crida al "diàleg i la responsabilitat" per evitar que es repeteixin els aldarulls i fer "que això d'avui sigui una anècdota".

A causa d'aquells fets, el PSOE, ERC i IU han sol·licitat la compareixença del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè doni explicacions de l'actuació policial. Precisament, Fernández Díaz serà entrevistat aquest dimarts al programa "El matí de Catalunya Ràdio". Esquerra Unida portarà la repressió policial a la Fiscalia de Menors, i Compromís ha demanat la dimissió de la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León.

En canvi, la policia ha defensat l'operatiu i ha argumentat que era necessari per fer front a "l'agressivitat" dels manifestants. El cap superior de policia de València ha tancat files amb l'actuació dels seus agents i ha qualificat els menors de "l'enemic". La Confederació Espanyola de Policia ha considerat "impecable" l'actuació dels agents i ha advertit que hi ha límits que no s'han de traspassar per "defensar el que sembla just, en matèria educativa o qualsevol altre àmbit".

A la tarda de dilluns s'han fet concentracions a la plaça de Catalunya i a la Puerta del Sol de Madrid per denunciar la violència policial. A Barcelona, un centenar de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume, convocades pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i col·lectius del moviment 15-M. Els joves han anat fins a la Direcció General de Policia de Via Laietana. A Madrid, la concentració ha aplegat 200 persones i s'ha desenvolupat pacíficament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut