Baltasar Garzón, en una imatge d'arxiu
La decisió sobre Garzón s'ha pres per majoria però no per unanimitat. (Foto: EFE)
Madrid

El CGPJ fa efectiva la sentència i expulsa Baltasar Garzón de la carrera judicial

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dilluns l'expulsió de Baltasar Garzón de la carrera judicial en compliment de la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar a 11 anys d'inhabilitació per autoritzar la intervenció de les converses que van mantenir els caps de la trama Gürtel amb els seus advocats. La decisió de la Comissió s'ha pres per unanimitat i ja ha estat notificada a Garzón, que a partir d'aquest dilluns deixa de ser el titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

RedaccióActualitzat
La decisió, que serà ratificada al ple del poder judicial el proper dia 23, assenyala que procedeix al "compliment" de la decisió de l'alt tribunal, i que imposa a Garzón 11 anys d'inhabilitació amb pèrdua definitiva del càrrec que ostenta, "així com de la incapacitat per obtenir durant el temps de la condemna qualsevol feina o càrrec amb funcions jurisdiccionals o de govern dins el poder judicial".

Com a conseqüència d'aquesta decisió, l'òrgan de govern dels jutges deixa sense efecte les suspensions provisionals que ja pesaven sobre Garzón i que van ser acordades arran que Garzón fos processat tant per les escoltes del "cas Gürtel" com per investigar els crims del franquisme. La sentència d'aquesta segona causa encara queda pendent, tot i que, segons fonts de l'alt tribunal, es podria donar a conèixer en els proper dies.

Superats els 11 anys d'inhabilitació, Garzón podrà demanar la seva readmissió a la carrera judicial però aleshores tindrà 67 anys. Tot i que aquesta condemna suposa la pèrdua definitiva del seu càrrec, Garzón pot exercir l'advocacia o continuar participant en fòrums internacionals.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut