Falta més d'un 70% de neu al Pirineu

Néstor GómezActualitzat
El Pirineu pateix un dels hiverns més secs dels darrers anys.
Puigmal. Josep Maria CostaQueda fora d'aquest esment la Vall d'Aran, que es troba al 90% dels gruixos habituals per l'època, amb 150 cm a l'estació nivometeorològica de la Bonaigua. A la resta del Pirineu el dèficit és molt accentuat i oscil·la entre el 80 i 95% en el Pirineu oriental. Les dades que us oferim són d'alta muntanya, és a dir, fora de les estacions d'esquí i fora del radi d'acció dels canons de neu.

Les nevades d'aquesta temporada han estat escasses i molt espaiades entre elles: mitjans de desembre, principis de gener i pel canvi de mes de gener a febrer. A més, les poques situacions de nevades s'han produït per les cues de sistemes frontals que es desprenien de les pertorbacions molt allunyades de casa nostra, de forma que arribaven amb molt poca energia. Aquests fronts només han deixat neu més abundosa al vessant nord, cosa que ha afavorit la Vall d'Aran. A la resta del Pirineu, no hem tingut cap situació de llevantada amb aire fred que possibilités nevades copioses al Pirineu oriental o de sistemes frontals molt actius que escombressin tot el Pirineu.

La realitat ens mostra unes estacions d'esquí de fons quasi tancades, que sense canons de neu no han obert cap dia de la temporada amb garanties. Uns cims com el Puigmal, Cadí, Pedraforca, Pic de Peguera, entre d'altres, amb gruixos de neu minsos o, fins i tot sense neu. I unes estacions nivometeorològiques situades a alta muntanya que ens mostren la manca de neu en el moment en què més gruix hauríem de tenir al nostre país.

Dèficit de gruixos de neu:
10% - normal – Bonaigua, actualment 150 cm
50% - deficitari – Malniu, actualment 18 cm
80% - molt deficitari - Boí, actualment 15 cm
80% - molt deficitari - Núria, actualment 10 cm
95% - molt deficitari - Cadí Nord, actualment 5 cm



Bonaigua Cadí Nord Núria Les acumulacions de neu més importants de la temporada s'acostumen a donar durant la segona meitat de l'hivern i principis de primavera. Algunes zones del Pirineu assoleixen els seus màxims gruixos a finals de febrer, altres al març i, fins i tot, a algunes zones com la Vall d'Aran es dóna a l'abril. Esperem que durant les properes setmanes arribin les nevades necessàries perquè aquesta sequera meteorològica no arribi a ser una sequera hidrològica.
Altres temporades molt dolentes de gruixos neu en els darrers anys són:
Hivern 2004 - 2005
Hivern 2001 - 2002
I sobretot, hivern 1999 i 2000

Disposeu de més informació al web del l'Institut Geològic de Catalunya

Anar al contingut