Madrid

El govern espanyol proposa als bancs acceptar la dació en pagament en famílies sense ingressos

L'endemà que la patronal bancària s'ha mostrat disposada a fer un esforç addicional per evitar els desnonaments, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha anunciat al Congrés dels Diputats mesures per reduir-ne el nombre. En aquest sentit, el responsable econòmic del govern de Rajoy ha anunciat que estan elaborant un codi de bones pràctiques en què es recomana a les entitats la dació en pagament, és a dir, que l'entrega del pis serveixi per saldar la hipoteca. Això es limitaria a les famílies sense ingressos, en risc d'exclusió social, amb tots els membres a l'atur, i el fet que l'immoble sigui el seu únic actiu.

RedaccióActualitzat
De Guindos també ha avançat que una altra de les mesures que inclourà aquest codi de bones pràctiques per als procediments d'execució hipotecària és permetre a les famílies amb problemes econòmics quedar-se als pisos durant almenys 2 anys, abans de desallotjar-los. El termini es podia prorrogar si les famílies acorden amb l'entitat financera una quota de pagament que puguin assumir i que les dues parts considerin "justa". L'objectiu de l'executiu és reduir el cost social d'aquestes actuacions judicials.

Totes aquestes mesures són voluntàries. Per incentivar els bancs, el govern espanyol aplicarà "deduccions fiscals" a les quantitats derivades d'aplicar el codi.

El ministre d'Economia ha deixat la porta oberta a la "possibilitat" que els bancs assumeixin "part" dels riscos de les garanties hipotecàries. "Sembla raonable que, per la taxació deficient, l'entitat sigui copartícip", ha afegit. Per als col·lectius amb "risc d'exclusió", De Guindos ha proposat reduir els interessos per retard en el pagament. El ministre ha admès que són "abusius" i que existeix cert marge per flexibilitzar-los.

Luis de Guindos ja havia manifestat que el govern estava parlant amb la banca per frenar el cost social dels desnonaments perquè "a ningú li interessa" que es produeixin. I és que, al·legava: "Perdre la casa és molt pitjor que perdre la feina."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut