Washington

El soldat Bradley Manning, el presumpte informador de Wikileaks, acusat "d'ajudar l'enemic"

Un tribunal militar nord-americà ha acusat formalment el soldat Bradley Manning per "haver ajudat l'enemic". Manning hauria filtrat al portal Wikileaks milers de documents militars sobre les guerres a l'Iraq i a l'Afganistan i despatxos diplomàtics del Departament d'Estat, quan treballava com a expert d'espionatge. La decisió s'ha pres en una audiència aquest dijous a Fort Meade, als afores de Washington. Un procurador militar ha llegit al soldat l'acusació de 22 càrrecs. Manning podria ser condemnat a cadena perpètua.

RedaccióActualitzat
Aquesta audiència és el pas previ al consell de guerra que es preveu que tindrà lloc al maig. A banda d'ajudar l'enemic, Manning, de 24 anys, està acusat de robatori de béns públics i documents, difusió d'informació relativa a la defensa i violació del reglament del programa de seguretat d'informació de les forces armades.

Bradley Manning ha evitat declarar-se culpable o innocent en aquesta sessió judicial. El seu advocat ha demanat "ajornar" la declaració, fet que podria ser una estratègia de la defensa per mirar de reduir la condemna. La defensa al·lega que Manning té problemes mentals i sol·licita una pena màxima de 30 anys.

Després de la lectura de les acusacions, el jutge ha preguntat a l'acusat si volia continuar amb la seva defensa actual -formada per un advocat civil i dos militars- o bé canviar a un advocat militar. Manning, però, ha decidit seguir amb el seu equip actual.

L'acusat tenia també l'opció de proposar com volia ser jutjat, però el soldat va rebutjar fer-ho. La pròxima vista s'ha fixat al 16 de març.
Anar al contingut