Isona

Descoberta a Isona una nova espècie de tortuga que va conviure amb els dinosaures

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (IPC), del Museu de la Conca Dellà (MCD) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) publiquen aquesta setmana a la revista "Cretaceous Research" la troballa i descripció d'una nova espècie de tortuga de l'època dels dinosaures.

RedaccióActualitzat
Aquesta tortuga de l'espècie Polysternon ha estat batejada amb el nom Polysternon isonae en reconeixement al municipi d'Isona i Conca Dellà, on han sigut trobades les restes.

Les troballes consisteixen en desenes de plaques aïllades i dos fragments de closques, que es van trobar conservades dins d'un estrat de gres molt dur que actualment aflora al barranc del Torrebilles.

Fins ara es coneixien dues espècies del gènere Polysternorn, distrubuïdes únicament al que llavors corresponia als actuals sud de França i la península Ibèrica. Segons els experts, es tractava d'animals adaptats a la natació que vivien en aigües dolces, a les zones més profundes de rius i llacs.

A diferència d'altres gèneres de tortugues, sembla que aquesta espècie no va sobreviure al final del Cretaci i es va extingir juntament amb els dinosaures, apuntant que aquesta va ser l'última espècie del gènere Polysternon.

És ben coneguda l'abundància de restes fòssils de dinosaures que van viure fa entre 65 i 70 milions d'anys a la zona que actualment ocupen els Pirineus. En aquesta serralada s'hi troben desenes de jaciments amb restes òssies, petjades i ous dels darrers dinosaures que van habitar, sent la Conca de Tremp una de les zones amb més concentració de fòssils.





Anar al contingut