Acte a la Capella Sixtina
Acte a la Capella Sixtina
Roma

Monti proposa al Parlament revisar les exempcions tributàries a l'Església

El primer ministre italià, Mario Monti, ha anunciat que ha proposat al Parlament modificar la norma sobre l'exempció de l'impost de béns immobles a l'Església catòlica perquè es mantingui només per als edificis que no estan destinats a activitats comercials.

RedaccióActualitzat
La proposta, ha informat avui el govern en un comunicat, ha estat presentada en forma d'esmena al decret llei aprovat per l'executiu sobre liberalitzacions en diferents sectors de l'economia italiana, que en els pròxims dies arribarà al ple del Senat per ser debatuda.

Si és aprovada aquesta iniciativa, suposaria l'abrogació de les normes que actualment preveuen l'exempció de l'impost per a aquells immobles on l'activitat comercial no és exclusiva. Un exemple d'aquest tipus d'immobles són els hotels nascuts en estructures propietat de l'Església, que si tenien una capella quedaven exempts del pagament de l'impost per ser considerats un immoble d'activitat mixta i no només comercial.

Amb la introducció d'aquesta esmena, aquest tipus d'immobles passarien a pagar l'impost, però només sobre la superfície destinada a la zona comercial.

L'anunci de Monti sobre aquesta proposta va ser difós en el curs d'una reunió del consell de ministres, en què l'executiu italià discuteix noves mesures per alleujar la pressió fiscal a Itàlia i en la qual s'estudia la possibilitat d'utilitzar per a aquest fi els nous ingressos obtinguts per l'estat.

Monti ja havia anunciat el 15 de febrer la intenció de presentar l'esmena amb l'objectiu de "clarificar de manera definitiva l'exempció de l'impost a les entitats no comercials", entre les quals, l'Església.

L'impost sobre els béns immobles va ser abolit a Itàlia per al primer habitatge el 2008 per l'anterior primer ministre, Silvio Berlusconi, però el mes de novembre Monti va decidir reintroduir-lo, com a part d'un paquet de mesures destinades a sanejar els comptes públics italians, encara que va deixar exempts els immobles de l'Església.

Aquesta exclusió va aixecar una onada de crítiques, sobretot del Partit Radical, que exigeix ​​que l'Església italiana pagui "com tots".

Itàlia no disposa d'un cens complet de les propietats de l'Església i, segons alguns mitjans de comunicació, entre el 20 i el 30 per cent de tot el patrimoni immobiliari italià és a les seves mans, repartit entre esglésies, edificis eclesiàstics, escoles, universitats, hospitals, ambulatoris, centres esportius i fins i tot hotels i centres d'esbarjo.

Segons el periodista del setmanari "L'Espresso" Stefano Livadiotti, l'Església italiana s'estalvia cada any, com a mínim, 700 milions d'euros en no haver de pagar l'impost.

El diari "Avvenire", dels bisbes, va rebaixar dràsticament aquesta xifra en publicar a començaments d'aquest any que l'exempció suposa "menys" de 100 milions d'euros.

A més de l'Església Catòlica, a Itàlia tampoc paguen aquest impost de béns immobles, entre altres, les altres confessions religioses, les ambaixades, els organismes internacionals i les organitzacions no governamentals.
Anar al contingut