Barcelona

Els treballadors d'autobusos decideixen desconvocar la vaga i continuar negociant amb l'empresa

Els treballadors dels autobusos metropolitans de Barcelona han decidit aturar la vaga de quatre dies que havia de començar aquest dilluns coincidint amb el Mobile World Congress. La votació, a mà alçada, s'ha fet en l'assemblea extraordinària que ha començat poc després de les nou del vespre a les cotxeres de Sant Andreu en un ambient tens. Tot i desconvocar la vaga, els treballadors dels autobusos han rebutjat la proposta de TMB i han acordat seguir negociant amb l'empresa.

RedaccióActualitzat
Uns 2.000 treballadors del servei d'autobusos s'han reunit aquest diumenge per decidir el següent pas en el conflicte laboral que els enfronta amb la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona.

L'assemblea s'havia convocat a petició dels mateixos treballadors, que reconeixen que el panorama havia canviat després que aquest dissabte el 75% dels treballadors del metro votessin suspendre la vaga i acceptar l'oferta de l'empresa.

Sols davant l'empresa, han optat per prendre una decisió a mig camí: no hi haurà vaga, però tampoc accepten la proposta de TMB i demanen continuar negociant.

Caldrà veure com reacciona Transport Metropolitans, que havia anunciat que la seva oferta era vigent fins aquesta mitjanit, donant a entendre que, si no s'acceptava, voldria dir tornar a començar les negociacions des de zero.

La direcció de TMB els ofereix bàsicament el mateix que als treballadors del metro: el manteniment de la plantilla, l'abonament dels endarreriments de l'any passat en dos pagaments el 2013 i 2014 i un increment de les taules de l'1,2% el 2013 i d'un altre 1,2% el 2014.

Els sindicats consideren insuficient un increment que calculen que es traduirà en 21 euros més al mes.

Ambient enrarit

L'assemblea extraordinària s'ha fet enmig d'un ambient tens i en els torns de paraula s'ha evidenciat la divisió entre els sindicats més partidaris de considerar l'última proposta de TMB i de desconvocar la vaga (UGT i CCOO) i la resta (ACTUB, CGT i PAS), més radicalitzats i favorables fins i tot a mantenir la protesta.

Alguns treballadors han arribat a intercanviar-se insults i alguna empenta, encara que finalment ha prevalgut la calma. Just abans de votar hi ha hagut divergència d'opinions. Alguns sector volien votar directament, mentre que d'altres preferien que s'obrís un torn de paraula per escoltar les opinions dels treballadors.

Acusacions de màfies

L'empresa municipal d'autobusos viu des de fa anys en permanent conflicte i enmig d'un clima de radicalització. Així ho reconeixien aquest divendres els líders sindicals de la UGT i Comissions, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego.

El primer fins i tot va titllar de "mafiosos" certs representants de la CGT, sindicat majoritari a autobusos de TMB, i va lamentar que el "sé on viu" s'hagi convertit en una "frase habitual".

El secretari general de CCOO demana, però, no criminalitzar els treballadors i subratlla que la direcció de TMB no ha sabut gestionar bé les relacions laborals.
Anar al contingut