Barcelona

Dotze detinguts i dotze ferits lleus en els aldarulls posteriors a la manifestació universitària

Dotze detinguts i dotze ferits, tots de caràcter lleu, és el balanç dels aldarulls d'aquest dimecres a Barcelona, posteriors a la manifestació massiva del sector universitari contra les retallades. Els Mossos d'Esquadra han informat a última hora del dia que, dels dotze detinguts, dos són menors. Tots passaran aquest dijous a disposició judicial. Pel que fa als ferits, la policia indica que set són mossos. Les batusses han començat davant de la Borsa i la Universitat de Barcelona i després s'han traslladat a la plaça d'Espanya, on se celebra el Congrés Mundial de Telefonia Mòbil. Mentrestant, desenes d'estudiants universitaris s'han quedat a passar la nit al rectorat de la UB i han convocat una concentració a les dotze del migdia, que preveu digirir-se cap el Congrés Mundial de Mòbils. A la UAB han anunciat vaga també per avui.

RedaccióActualitzat
El balanç de les batusses

No ha estat fins a quarts de 10 del vespre que els Mossos d'Esquadra han difós el balanç dels aldarulls. Segons la policia, hi ha 12 detinguts (9 pels mateixos Mossos i 3 més per la Guàrdia Urbana), dels quals 2 són menors. Estan acusat de desordres públics, danys a mobiliari urbà, crema de contenidors i agressions als agents.

També s'han comptabilitzat 12 ferits de caràcter lleu. D'aquests, 7 són mossos i 6 han rebut l'alta "in situ", mentre que un altre l'han traslladat a l'Hospital Clínic. Dels altres 5 ferits, 2 han rebut atenció al CAP Manso, una al Clínic (els agents no diuen si es tracta de la dona que hauria estat atropellada per un vehicle policial, com ha circulat per les xarxes socials) i 2 més també han estat donades d'alta al mateix lloc dels fets.

Els Mossos també fan constar que 33 furgones han quedat danyades.

Primers aldarulls

Durant el transcurs de la manifestació, que ha estat multitudinària, un grup d'estudiants s'ha separat del gruix principal de la marxa i ha anat fins a la Borsa, on han tirat pedres i ous i han intentat entrar-hi. Han llançat pintura a la façana i pedres als Mossos que feien guàrdia davant l'edifici per protegir-lo. Allà han començat les càrregues. On sí que han entrat ha estat en una sucursal bancària del Banc Popular i hi han provocat destrosses com el trencament de vidres.

Als carrers del voltant de l'edifici històric de la UB, com ara Enric Granados, Balmes o el carrer Diputació, hi ha rastre de les trencadisses protagonitzades per aquests grups de manifestants. S'hi han pogut veure moltes papereres incendiades i també contenidors abocats. En diversos punts de la ciutat s'han cremat cotxes.

Els aldarulls s'han saldat amb diversos manifestants detinguts. A banda de les informacions confirmades, per la xarxa estan circulant moltes altres notícies sobre l'evolució dels aldarulls.

Un altre focus d'incidents és al voltant de la Universitat de Barcelona. Allà s'ha concentrat un grup molt nombrós d'estudiants convocats per organitzar una assemblea. En aquesta trobada han decidit continuar les protestes. Un grup d'estudiants ha ocupat el rectorat de la UB mentre al darrere de l'edifici alguns manifestants han provocat aldarulls i han destrossat mobiliari urbà. En el moment en què els efectius dels Mossos d'Esquadra pretenien interceptar-los, els manifestants han tornat a entrar dins l'edifici de la UB per refugiar-s'hi.

Protesta contra el MWC

Un altre grup dels manifestants, però, s'ha desplaçat cap a la plaça d'Espanya per manifestar-se davant el Mobile World Congress (MWC). Al voltant de 500 manifestants, una desena dels quals anaven encaputxats, han arribat a la plaça quan passaven alguns minuts de les quatre de la tarda. Els Mossos d'Esquadra han aconseguit arraconar els manifestants davant el centre comercial de les Arenes.

A la plaça hi ha hagut els primers aldarulls, amb llançaments d'ampolles de vidre, llaunes i fins i tot algun retrovisor contra la zona on hi havia els agents. Posteriorment, els Mossos han fet una primera càrrega contra els estudiants i han detingut una persona. Durant la major part de la protesta, els estudiants han estat asseguts davant de la plaça de les Arenes, mirant cap a la Fira de Barcelona, però a força distància.

Els Mossos han fet un cordó humà davant de l'accés del MWC, davant la protesta dels manifestants. Els agents mantenien la seva posició reforçats per nombrosos agents antiavalots i una quarantena de furgonetes. Els Mossos han permès l'entrada i sortida dels executius d'emptreses de telefonia mòbil en controls als accessos laterals al recinte de Fira de Barcelona.

A causa de la mobilització, s'ha tallat el trànsit a la plaça i s'ha tancat el pas a l'estació de metro de Plaça Espanya. Segons expliquen diversos testimonis, agents de seguretat impedien sortir de l'estació.

Cap a quarts de sis, alguns dels manifestants han començat a abandonar la plaça. Els estudiants han convocat, a través de les xarxes socials, una concentració a les sis de la tarda davant de la comissaria de les Corts en suport dels detinguts.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut