Una fulla de cànnabis (Foto: Flickr/LancerenoK)
Una fulla de cànnabis (Foto: Flickr/LancerenoK)
Rasquera

Rasquera aprova cedir uns terrenys per plantar-hi cànnabis i obtenir així nous ingressos

El ple de l'Ajuntament de Rasquera, localitat de la Ribera d'Ebre, ha aprovat cedir uns terrenys a l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) per plantar-hi cànnabis. El projecte representarà la creació d'una quarantena de llocs de treball i una inversió per a la localitat de 1.336.000 euros en dos anys. La votació ha aixecat gran expectació a localitat, de gairebé 900 habitants, i això ha obligat a celebrar el ple al centre cívic en comptes de l'ajuntament.

RedaccióActualitzat
Tots els punts de l'ordre del dia del ple han tirat endavant amb el vot a favor dels quatre regidors d'ERC, al govern municipal, i l'oposició dels tres regidors de CiU. El cap de l'oposició, Bernat Farnós, ha sol·licitat "una consulta vinculant". Ha assegurat que es tracta d'"una iniciativa innovadora que frega el límit de les activitats no lícites" i ha denunciat l'absència d'informes jurídics.

De la seva banda, l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha acusat Farnós de filtrar la notícia a la premsa i li ha demanat que "no crispi" la població. "L'Ajuntament no plantarà marihuana, sinó que ordenarà i regularitzarà una cosa que ja existeix", ha etzibat l'alcalde, orgullós que  una cinquantena de malalts de càncer i de fibromiàlgia hagin contactat amb el consistori de Rasquera per mostrar-li el seu suport per aquest pas. Pellisa ha assegurat que, a banda de la iniciativa de l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum, hi ha cinc o sis projectes més interessants a col·laborar amb el consistori i ha explicat que la setmana que ve se celebrarà una assemblea al poble, on científics, advocats i metges explicaran el projecte a la població.

L'escletxa legal que permet la plantació

El projecte es basa en una escletxa legal que permet l'autoconsum privat de marihuana. El projecte preveu que les empreses municipals facin de mediadores entre els propietaris de les terres i l'ABCDA. Les empreses cediran l'ús dels terrenys a l'associació per al seu ús particular i hi donaran seguretat mediambiental i jurídica amb la creació d'una Taula de Seguretat. En aquesta taula hi haurà els Bombers i el Departament d'Interior, ja que Rasquera no disposa de Policia Local.

Així, l'ajuntament no entrarà a discutir què s'hi planta ni cobrarà per aquests cultius, segons els despatxos d'advocats DMT Advocats i Millor Dret Advocats, que han elaborat un estudi jurídic sobre el projecte. L'ABCDA pagarà 36.000 euros per la firma del conveni i es comprometrà a abonar 550.000 euros anuals a partir de juliol pel lloguer dels terrenys i per sufragar totes les despeses legals, jurídiques i de seguretat que comportarà el projecte, que no suposarà cap cost per al consistori.


Anar al contingut