Nova York

Ban Ki-moon demana a la comunitat internacional "suport total" i una sola veu per a la tasca mediadora de Kofi Annan a Síria

Kofi Annan "té una difícil missió amb immensos desafiaments" ha dit el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i "necessita el suport total i indivisible d'una comunitat internacional que parli amb una sola veu". Això és el que ha manifestat el titular de les Nacions Unides en el seu informe davant el plenari de l'Assemblea General sobre la crisi siriana.

RedaccióActualitzat
Ban ha subratllat que és de vital importància "garantir que hi hagi només una via en el procés de mediació" per trobar "una solució pacífica" a Síria, i que aquesta és la que personifica l'enviament de l'exsecretari general a un país que corre el risc de sumir-se aviat "en una guerra civil".

Perquè Kofi Annan tingui èxit "necessitarà el nostre total suport i que parlem amb una sola veu, alta i clara", ha insistit Ban, que ha animat els estats membres de l'ONU a portar a terme "amb urgència accions concertades". El secretari general ha comparegut davant l'Assemblea General per informar de la situació que travessa Síria i ha centrat el seu missatge a intentar convèncer els països reticents fins ara a "actuar" per aconseguir moviments contra Damasc. "La comunitat internacional ha de trobar unitat urgentment per pressionar les autoritats sirianes i totes les altres parts perquè aturin la violència" ha demanat Ban, ja que la "contínua divisió" internacional només ha servit per "encoratjar les autoritats" de Síria en el seu "violent carreró sense sortida".

Mentre Rússia i la Xina han evitat ja en dues ocasions que el Consell de Seguretat aprovés una resolució de condemna contra el règim d'Al-Assad gràcies al seu poder de veto, l'escalada repressiva contra els grups opositors i la població civil ha causat més de 7.500 morts en gairebé un any que duren les protestes, segons les dades de l'ONU que ha recordat el seu titular, qui també ha subratllat la necessitat que arrenqui "un procés de transició liderat pels sirians i dirigit a aconseguir un sistema polític democràtic i plural". Pel diplomàtic sud-coreà és vital que Kofi Annan triomfi en els seus esforços per intervenir en la crisi, ja que "la violència sobre el terreny va camí de convertir-se en una completa guerra civil".

Així, el secretari general ha demanat ajuda a tots els països perquè assisteixin en el que sigui necessari Annan, que ha mantingut una reunió conjunta amb tots els membres del Consell de Seguretat abans de marxar cap a Ginebra. Des de Suïssa es traslladarà al Caire, on es reunirà amb els responsables de la Lliga Àrab i tractarà d'arribar, al més aviat possible, a Damasc.

D'altra banda, l'ambaixador sirià davant l'ONU, Bashar Jafari, ha respost Ban Ki-moon defensant les accions de Damasc i assegurant que Síria és objecte "d'un atac sistemàtic" per part de certs països que volen "un canvi de règim" i que tracten el país àrab "com una república bananera".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut