El portaveu Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
El portaveu Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
Barcelona

La Generalitat critica que Rajoy incompleixi el dèficit i traspassi a les comunitats l'esforç de retallar

Sensació agredolça a la Generalitat després que el govern espanyol ha confirmat que trencarà el sostre de dèficit que li demana Europa. D'una banda, l'executiu català aplaudeix la revisió a l'alça de l'objectiu de despesa perquè entén que és un exercici de realisme. Però la Generalitat no està d'acord amb el "com". El govern català critica que l'Estat faci menys esforç que les comunitats i l'acusa de traspassar la responsabilitat de les retallades a les administracions autonòmiques.

RedaccióActualitzat
El president espanyol, Mariano Rajoy, anunciava aquest divendres des de Brussel·les que l'objectiu de dèficit per aquest 2012 no serà el 4,4% del PIB que li reclama Europa, sinó del 5,8. En conjunt això suposa una retallada de 15.000 milions més.

La decisió agrada a la Generalitat, però el govern català no està d'acord a haver de pagar la major part de la nova factura. Els ajustos de dèficit que preveu el govern espanyol són diferents per a cada administració. Per l'Estat, es fixa un dèficit del 4%, 1,2 punts per sobre de l'actual. Per a les comunitats autònomes, en canvi, la xifra es rebaixa a l'1,5%. Això són només dues dècimes per sobre del previst. Els ajuntaments encara pateixen més perquè no es poden moure del seu 0,3%.

A l'hora de mesurar l'esforç de cada administració, el govern espanyol haurà de passar d'un 5,1% de dèficit amb què va tancar el 2011, a un 4% el 2012, el que suposa poc més d'un punt de reducció. En canvi, la Generalitat haurà de reduir més de dos punts, i deixar a la meitat el dèficit actual del 3,72% a un 1,5%.

"Deslleialtat institucional"

El govern català critica que l'Estat faci menys esforç que les comunitats autònomes. El portaveu, Francesc Homs, ha acusat de "deslleialtat institucional" i reclama que la distribució del dèficit es faci de manera més proporcional. 

Homs recorda que les comunitats són les que assumeixen majoritàriament les despeses de sanitat, educació i serveis socials. El portaveu del govern no ha volgut establir la xifra de dèficit que la Generalitat consideraria adequada però sí que ha fet notar que hauria d'estar per sobre de l'1,5%.

Homs també ha lamentat que el govern espanyol hagi pres la decisió unilateralment. La Generalitat hauria volgut consensuar els percentatges de dèficit amb l'Estat i no assabentar-se'n en una roda de premsa a Brussel·les.
Anar al contingut