La cinquantena d'estudiants que ocupaven el rectorat de la UB han abandonat l'estança poc abans de les vuit
La cinquantena d'estudiants que ocupaven el rectorat de la UB han abandonat l'estança poc abans de les vuit
Barcelona

Els estudiants abandonen el claustre de la UB complint la promesa feta al rectorat

Tal com estava previst, els estudiants que ocupaven des de dimecres el rectorat de la Universitat de Barcelona l'han abandonat poc abans de les vuit del vespre d'aquest dissabte. S'havien compromès a fer-ho amb el rectorat a canvi que els dirigents de la universitat retiressin la petició de desallotjament que havien fet als Mossos d'Esquadra.

RedaccióActualitzat
La cinquantena d'estudiants que continuaven a l'edifici aquesta tarda -el doble dels que hi han passat la nit- han acatat així la decisió aprovada dijous i han evitat un eventual desallotjament dels Mossos d'Esquadra.

Els estudiants han començat a recollir pancartes, matalassos i la resta del material de l'acampada cap a les 19.30 hores, després d'una assemblea en què s'han proposat noves mobilitzacions.

En declaracions a Europa Press, un dels estudiants que ha dormit al rectorat aquesta nit, en Martí, ha explicat que, de moment, només són propostes "que s'hauran d'aprovar en altres assemblees". Entre aquestes propostes destaca una "jornada de mobilització estudiantil" el 16 de març i una vaga d'estudiants, el dia 29, "coincidint amb la més que probable vaga general".

Acampats des de dimecres

El vestíbul de la UB estava ocupat per una vintena d'estudiants des de dimecres, després de la multitudinària jornada de vaga i manifestacions a les universitats catalanes contra les retallades pressupostàries de la Generalitat. Convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), la marxa es va saldar finalment amb dotze detinguts -dos d'ells menors d'edat-, dotze ferits -set d'ells, agents dels Mossos d'Esquadra- i nombrosos danys al material urbà, inclòs el de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.

Després de l'entrada d'estudiants a la Universitat, l'adjunt al rector, Carles Carreras, va reclamar a la Conselleria d'Interior la seva intervenció per al desallotjament i va fer una crida als estudiants perquè abandonessin l'ocupació en pro del diàleg. Carreras va assegurar que la direcció de la UB no toleraria que l'edifici històric es convertís "en un hotel de minories". Així, també va assegurar que el gruix dels estudiants no eren partidaris de l'ocupació de l'edifici, que ha patit múltiples desperfectes materials.

Els Mossos d'Esquadra havien anunciat que esperaven "esgotar la mediació" amb els estudiants abans de procedir al desallotjament, sense marcar terminis.

Els motius de la protesta

Els estudiants protesten contra les taxes universitàries, la supressió de la segona convocatòria i les retallades en personal.

També reclamen l'absolució sense càrrecs dels 12 manifestants acusats de desordre públic, danys al mobiliari urbà, crema de contenidors i agressions als agents policials en el transcurs de la marxa multitudinària, dimecres, pels carrers de Barcelona.
Anar al contingut