Moscou

Putin tornarà a ocupar el càrrec de president després d'imposar-se amb el 63,6% dels vots

Vladímir Putin tornarà a ocupar durant sis anys, fins al 2018, el càrrec de president de Rússia després d'imposar-se per una àmplia majoria a les eleccions d'aquest diumenge. El candidat de Rússia Unida ha obtingut el 63,6% dels vots, segons les dades que ha fet públiques la Comissió Electoral Central. Amb aquest resultat, Putin evita una segona volta en recollir més de la meitat del total dels sufragis. Aquesta és la tercera vegada que Putin guanya les eleccions a la presidència de Rússia.

RedaccióActualitzat
Poques hores després que tanquessin els col·legis electorals, Vladímir Putin es va proclamar guanyador. Amb un escàs 15% dels vots escrutats ja es veia a venir que ningú li podria fer ombra i va sortir al carrer a celebrar la victòria davant de més de 100.000 partidaris congregats en una plaça a prop del Kremlin.

"Hem vençut. Hem guanyat en una lluita oberta i neta", va assegurar diumenge a la nit. Una afirmació que ha rebutjat l'oposició, que ha denunciat múltiples irregularitats i que es nega a donar per vàlids els resultats.

Una clara victòria

Putin s'ha imposat clarament als altres candidats amb el 63,6% dels vots i més de 45 milions de sufragis, una xifra que evita que hi hagi una segona volta.

El segon partit més votat és el proposat pel Partit Comunista (KPRF), Guennadi Ziugànov, que ha aconseguit el 17,18% dels vots, per davant del magnat multimilionari Mikhaïl Prókhorov, amb prop del 8% del suport, i de l'ultradretà Vladímir Jirinovski amb un 6,2%. En cinquena posició ha quedat l'antic president del Senat, el socialdemòcrata Serguei Mirónov, amb un 3,85% dels vots.

Pot presidir Rússia fins al 2024

Putin, de 59 anys, tornarà a ocupar el pròxim mes de maig el càrrec que ja va ocupar entre el 2000 i el 2008 després de quatre anys d'intercanviar-se responsabilitats, en la posició de primer ministre, amb el seu home de confiança, Dmitri Medvédev, que ara recuperarà el seu lloc.

Aquesta serà la primera vegada que el president que ha sortit escollit governarà durant sis anys, en comptes dels quatre establerts fins ara. Amb l'última reforma constitucional, el president pot aspirar també a un altre mandat. És a dir, en el cas que Putin revalidés un altre mandat, podria ser president fins al 2024.

L'oposició al carrer

Putin s'ha enfrontat amb una oposició fragmentada a les paperetes, però no al carrer. Per primera vegada a l'era Putin, el moviment opositor Per unes Eleccions Netes ha arrossegat milers de persones a les manifestacions de protesta contra les maniobres del règim. El moviment, que durant els últims mesos ha congregat desenes de milers de persones contra Putin, havia anunciat noves concentracions en la jornada electoral.

Els opositors són els integrants de la primera generació de votants nascuts després de la dissolució de la Unió Soviètica. Han sortit al carrer les últimes setmanes per exigir transparència electoral després dels polèmics comicis legislatius del desembre, que van rebre acusacions d'irregularitats per part d'observadors independents, organitzacions com l'OSCE i els Estats Units, igualment rebutjades pel Kremlin.

Aquest dilluns, milers de persones han tornat a sortir al carrer, en una convocatòria que podria aplegar més d'un milió de persones, per protestar per uns resultats que no creuen legítims.

Per la seva banda, Putin ha defensat la transparència dels comicis i ha qualificat la seva victòria de "neta" i "contundent".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut