Barcelona

Centenars d'afectats per participacions preferents denuncien un "corralazo" de la banca a la Borsa de Barcelona

La indignació contra els productes bancaris de risc s'ha manifestat davant la Borsa de Barcelona. Mig miler de persones han denunciat el que qualifiquen de "corralazo" de la banca, en referència al "corralito" argentí. Segons la plataforma Estafa-Banca, a Catalunya hi ha 300.000 catalans que tenen els estalvis bloquejats en productes com participacions preferents. Segons l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (AICEC-ADICAE), a tot l'Estat, això suposa uns 60.000 milions d'euros bloquejats.

RedaccióActualitzat
El mig miler de manifestants s'ha reunit a passeig de Gràcia, davant de la Borsa, i han caminat fins a la plaça de Sant Jaume, davant de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Els participants, la majoria gent gran, han portat pancartes amb el lema "corralazo".

Els crits dels concentrats han fet palesa la indignació amb les entitats bancàries: "Vam confiar en vosaltres i ara ens falleu", "Mans enlaire, això és un atracament" i "Banquers, lladres, torneu-nos els milions".

La marxa vol denunciar que la banca manté bloquejats 60.000 milions d'euros a tot l'estat. A Catalunya són uns 300.000 els afectats que tenen els estalvis bloquejats en productes com participacions preferents.

Segons la portaveu de la plataforma ciutadana Estafa-Banca, Montserrat Gil, "les participacions preferents, que són un producte tòxic que es va oferir a la gent, sobretot a persones grans, dient-los que eren un producte garantit", ha denunciat Gil.

Gil ha explicat que "ara hi ha algunes entitats bancàries que estan oferint convertir part del capital que està immobilitzat durant deu anys en accions en deute subordinat". Tot i això, la plataforma argumenta que no són "ni inversors ni especuladors" i reclama que els tornin els diners.

Als jutjats

ADICAE està preparant demandes contra nou entitats: BBVA, Banc Sabadell, CAM, CatalunyaCaixa, la Caixa, Nova Caixa Galicia, Santander, Banca Cívica i Bankia, per la comercialització d'aquests productes.

La portaveu de la plataforma d'afectats ha assegurat que ja han aportat documentació al Defensor del Poble europeu.

ICV i ERC reclamen responsabilitats

Dirigents d'ICV-EUiA i d'ERC han donat suport a la manifestació. El portaveu d'Iniciativa al Congrés, Joan Coscubiela, ha qualificat la situació d'"escàndol" i ha dit que és una "estafa en uns productes que la UE ja havia advertit que no podien comercialitzar-se, i que els bancs han utilitzat per tapar els seus forats".

Els dirigents republicans Pere Aragonés i Anna Simó han recordat que la Comissió Nacional del Mercat de Valors i el Banc d'Espanya "han reconegut que no es va fer bé la comercialització d'aquest producte", i critiquen que els dos organismes estiguin ara "de braços creuats i sense fer res", per això recomanen als afectats que utilitzin la via judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut