Madrid

Catalunya s'absté en la votació de l'objectiu de dèficit de l'1,5% pel 2012

Catalunya s'ha abstingut en el Consell de Política Fiscal i Financera en l'objectiu del dèficit a l'1,5% aquest 2012. També les Canàries han optat per aquesta opció, mentre que només Andalusia hi ha votat en contra. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha destacat el suport majoritari de les autonomies a aquest límit, que la Generalitat demana que es flexibilitzi. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha justificat l'abstenció a l'espera de veure com són els pressupostos generals de l'Estat i, sobretot, si hi observa "corresponsabilitat" en la reducció del dèficit, perquè creu que el govern espanyol "s'ho ha posat massa fàcil".

RedaccióActualitzat
"Només Andalusia s'ha oposat" a limitar a l'1,5% el dèficit de les comunitats autònomes per aquest 2012. Així ho ha anunciat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en acabar la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, on s'asseuen el govern espanyol i les autonomies. Montoro ha retret al govern andalús la seva negativa i ha afirmat que "no s'ha de tenir por de reduir el dèficit, perquè és un pèssim missatge".

La Generalitat ha optat per l'abstenció perquè creu que el gruix de l'esforç de rebaixa del dèficit recau en les autonomies i demana que hi hagi més equilibri en aquesta tasca feixuga i impopular, un plantejament que Montoro ha considerat "absurd" i "inútil".

El conseller català del ram, Andreu Mas-Colell considera que el repartiment que ha dissenyat el govern espanyol no és equitatiu ni proporcional, i suggereix a l'Estat que apliqui a l'administració central els mateixos criteris i rebaixi el seu límit de dèficit al 3,8% en comptes del 4%. "Això seria un esforç proporcional que enviaria la senyal que realment totes les administracions de l'Estat estan fent l'esforç que cal", ha argumentat.

Mas-Colell no ha demanat, de moment, que es donin dues dècimes més de marge a les autonomies, com sí que ha fet CiU al Senat davant de Mariano Rajoy. Això situaria l'objectiu del dèficit en l'1,7%. "No ens fa por el rigor; el que demanem és que l'adminsitració general de l'Estat s'imposi el mateix rigor", ha afirmat.

Segons el conseller, Catalunya no ha votat en contra de l'objectiu de dèficit per no confondre ningú i deixa clar "el compromís intens de Catalunya amb l'austeritat".

Mas-Colell sí que ha celebrat l'aprovació del programa de línies ICO perquè autonomies i ajuntaments paguin als proveïdors.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut