Dos senyals d'"STOP desnonaments" a la finestra d'un bloc de pisos okupat
Dos senyals de "STOP desnonaments" a la finestra d'un bloc de pisos okupats a Terrassa
Madrid

El govern espanyol impulsa la dació en pagament per reduir el nombre de desnonaments

El Consell de Ministres ha aprovat un decret llei per evitar que les famílies amb risc d'exclusió social siguin desnonades per no haver pagat la hipoteca. Un decret llei que inclou un codi de bones pràctiques amb el qual el govern espanyol vol aconseguir la complicitat de les entitats financeres. Podran aplicar-lo de forma voluntària i inclou, com a última solució, la dació en pagament de l'immoble, és a dir, entregar l'habitatge i saldar així la hipoteca.

RedaccióActualitzat
El decret llei limita els interessos moratoris que es paguen en els casos de famílies amb dificultats per pagar les hipoteques; afavoreix els processos extrajudicials i incorpora el codi de bones pràctiques, segons ha anunciat la vicepresidenta Soraya Saénz Santamaría. Per beneficiar-se'n, sempre que l'entitat bancària on s'hagi contret la hipoteca l'hagi assumit, haurà de ser l'habitatge habitual i únic de les famílies; és a dir, que no poden tenir més patrimoni en immobles. A més, tots els membres han d'estar a l'atur i sense cap tipus d'ingressos, i la quota de la hipoteca ha de ser superior al 60% dels ingressos del conjunt de la família. El valor de l'habitatge tampoc pot superar els 200.000 euros.

Les entitats financeres podran aplicar-lo de forma voluntària. Ara bé, un cop subscrit el codi de bones pràctiques, és d'obligat compliment i si s'incompleix es podrà portar als tribunals. També comportarà una comissió de seguiment.

Reestructuren el deute i amplien el termini per pagar

De tota manera, el codi estableix mecanismes per evitar el desnonament: es podrà reestructurar el deute, amb un període de carència a 4 anys; s'amplia el termini d'hipoteques a 40 anys i es limiten els tipus d'interès euríbor +0,25. Si no s'hi pot fer front en aquests casos, el codi inclou la dació en pagament. A més, es preveu que durant 2 anys, prorrogables, el deutor es pugui quedar a l'habitatge amb un lloguer amb un interès limitat.

Finalment, el codi de bones pràctiques afecta totes les hipoteques en vigor ara mateix i se'n farà una aplicació retroactiva.

Així doncs, s'estableix un mecanisme que intenta evitar el desnonament per diferents vies: la reestructuració del deute, la possibilitat de quitança d'una part i la dació en pagament i possibilitat de viure-hi en lloguer. Tot plegat, unes mesures per "pal·liar la situació dramàtica de molts espanyols que ho han perdut tot", ha manifestat Sáenz de Santamaría.



Anar al contingut