Madrid

Els sindicats justifiquen la vaga general pels atacs del govern als treballadors i la negativa a negociar

Comissions Obreres i UGT aniran a la vaga. Els dos sindicats han convocat una protesta de 24 hores pel dijous 29 de març. És la resposta a la reforma laboral aprovada pel govern espanyol. Els líders de les dues centrals sindicals han comparegut per explicar la seva posició. Justifiquen la vaga tant pel fons de la reforma com per la negativa del govern espanyol a negociar-la. Argumenten que la llei és la més regressiva de la història de la democràcia, però insisteixen que la protesta no és el fi sinó el mitjà per forçar una negociació. El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha assegurat que és "una vaga general justa i necessària".

RedaccióActualitzat
Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i la UGT, Cándido Méndez, han comparegut en una roda de premsa per explicar els motius que han desembocat en la convocatòria de la vaga general del 29-M. Ho han fet davant d'un cartell prou explícit: "Volen acabar amb els drets laborals i socials. Amb tot".

Els dos líders sindicals han carregat contra la reforma laboral tant en el fons com en les formes i, especialment, per la negativa del govern a negociar ni una coma del text. Els representants dels treballadors asseguren que la protesta no és una finalitat, sinó un mitjà per asseure el govern a negociar. 

Pel que fa al fons, els sindicats qualifiquen de "suïcides" les polítiques de la reforma laboral i titllen la llei de la "més regressiva de la democràcia". Asseguren que consagra les "decisions unilaterals dels empresaris". Per això, avisen que, si no hi ha canvis, farà fallida el model de convivència.

Cándido Méndez argumenta que "és una vaga general justa i necessària", fins i tot, diu, quan encara no han passat ni cent dies des que Mariano Rajoy va pujar a poder. El secretari general d'UGT assegura que la llei trenca dos pilars bàsics com són l'autonomia col·lectiva, i la garantia de tutela judicial i de l'administració en casos de decisions unilaterals de l'empresari.

29-M, vaga general

Les cúpules de les dues centrals s'han reunit aquests divendres i han certificat l'aturada pel dijous 29 de març. El Consell Confederal de CCOO i el Comitè Federal d'UGT, màxim òrgans entre congressos, han aprovat per unanimitat convocar la vaga general contra la reforma laboral.

L'aturada coincideix amb la vaga general que ja s'ha convocat al País Basc, Navarra i Galícia.

Setena vaga de la democràcia

Aquesta serà la setena vaga general dels sindicats majoritaris en plena democràcia, la sisena de 24 hores. Serà la segona contra un govern del PP. El 2002, CCOO i UGT van impulsar una vaga contra la reforma laboral del govern de José Maria Aznar, el famós "decretazo", amb punts polèmics com rebaixar les prestacions per acomiadament i que va tirar enrere després de la protesta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut