Bar

Carles Porta guanya el premi Huertas Claveria de periodisme amb "Fago"

"Fago", l'obra escrita en forma de crònica subjectiva que tracta sobre el crim de l'alcalde Miguel Grima a la localitat de Fago, ha guanyat el premi Huertas Claveria 2012 de periodisme. L'autor, que coneix les germanes de Santiago Mainar i al mateix acusat de l'assassinat, ha fet més de seixanta visites a la presó. També va conviure amb el protagonista durant dies, abans que el detinguessin i el condemnessin a 20 anys de presó. Porta ha assegurat que aquesta "és la història d'un dubte permanent sobre la investigació i sobre el sistema del qual tothom forma part, des dels ciutadans, passant per la Guàrdia Civil, els periodistes i fins la justícia, que acaba condemnant un culpable perquè li va bé i sense anar a buscar si és l'autor de l'assassinat o no".

RedaccióActualitzat
Un Carles Porta emocionat ha confessat que amb el llibre, publicat per La Campana i que apareixerà en castellà d'aquí a tres setmanes, no busca reobrir el cas, sinó "expressar un dubte" sobre la seva resolució, en pensar que el crim no l'hauria pogut cometre una única persona.

Has de deixar d'estimar el teu germà si et diuen que és un assassí?

Però més enllà de l'assassinat, l'obra guanyadora del premi Huertas Claveria és també una història d'amor, "la de la Marisa Mainar" cap al seu germà, un cop que li diuen que aquest home "és un assassí". És aquesta "la història del llibre", explica Porta, la de com aquesta dona "posa l'amor franternal i pur per davant de qualsevol altra cosa. Has de deixar d'estimar el teu germà si et diuen que és un assassí?", es planteja l'autor. "Ella no el deixa d'estimar", respon. L'escriptor vol arribar al màxim de lectors possibles i que "també tinguin aquest dubte, davant un sistema que ens arrossega i no ens deixa temps per pensar".

L'exfiscal José María Mena ha lloat el text de Porta i ha asseverat que no és apte per a lectors que vulguin distància i objectivitat. "És convenient per a éssers humans", ha dit. També ha ressaltat la seva agilitat periodística, la seva proximitat i la seva actualitat.

El periodista lleidatà també ha manifestat que si ell mateix hagués format part "d'un jurat popular, hauria declarat Mainar no culpable perquè les proves que recullen la sentència, que van sortir al judici i que hi ha dins del sumari, no demostren de forma contundent que Santiago Mainar fos l'assassí de l'alcalde de Fago".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut