Santa Cristina d'Aro

En fase de control l'incendi que ha cremat 393 hectàrees als municipis de Santa Cristina d'Aro, Tossa de Mar i Llagostera

El foc del Baix Empordà ja ha entrat en fase de control i tots els veïns que quedaven desallotjats poden tornar a casa. Un cop s'ha aconseguit atacar les columnes de fum, els Agents Rurals han perimetrat la superfície afectada per les flames, que ha baixat fins a les 393 hectàrees.

RedaccióActualitzat
A la zona encara hi treballen diversos mitjans aeris per remullar el terreny, que es retiraran amb l'entrada de la nit. Els Bombers desplaçats a la zona, però, continuaran tirant aigua arreu del massís durant tota la matinada i aquest diumenge per evitar revifalles. El delegat d'Interior, Albert Ballesta, demana als ciutadans extremar les precaucions perquè encara s'està en fase d'alerta arran de la sequera i el vent.

Les condicions meteorològiques han estat favorables i han contribuït a fer que el foc del Baix Empordà ja estigui en fase de control. "Entenem que no hi ha més riscos", ha dit el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta.

Durant tot el dia, tot i que ja no hi havia flames, helicòpters i bombarders han anat remullant el massís de l'Ardenya per sufocar les columnes de fum que hi anaven apareixent. Tot i que al migdia els mitjans aeris s'han hagut de retirar per motius tècnics, aquest dissabte a la tarda s'han reincorporat a les tasques d'extinció i continuaran treballant fins que es faci fosc.

Això sí, de tots els que treballaven a l'incendi, hi ha dos mitjans aeris que ja s'han retirat. En total, a la zona afectada per les flames, des de l'aire ara treballen quatre mitjans aeris (dos avions de vigilància i atac, un helicòpter bombarder i un de comandament).

Per terra, es mantenen les 38 dotacions dels Bombers i els diferents ADF. Aquests últims continuaran treballant fins a les nou del vespre, quan amb l'entrada de la nit es retiraran. Pel que fa als efectius dels Bombers desplegats a l'incendi del Baix Empordà, durant tota aquesta nit i també diumenge continuaran remullant la zona. Quan marxi el sol, d'aquestes 38 dotacions se'n retiraran unes quantes de manera progressiva. "Volem continuar treballant mentre hi hagi llum diürna, però a mesura que marxi el sol se'n retiraran algunes", ha concretat Albert Ballesta.

393 hectàrees afectades

En total, la superfície afectada per l'incendi és de 393 hectàrees. Tot i que en un principi s'havia parlat de 500, els Agents Rurals que han perimetrat la part calcinada del massís, un cop ja no hi havia flames, han rebaixat l'afectació.

El delegat d'Interior ha volgut precisar també que el fet que l'incendi hagi entrat en fase de control no és sinònim d'abaixar la guàrdia. "El que hem de fer ara és anar repassant els diversos punts perquè, sobretot en el cas de les sureres, hi pot haver un efecte de carbonera, que faci que la flama pugui revifar perquè la soca va cremant", ha indicat. I ha afegit: "393 hectàrees és una extensió àmplia, que ara anirem repassant".

Tots els desallotjats, a casa

L'entrada del foc en fase de control també ha permès que tots els veïns que encara hi havia desallotjats ja puguin tornar a casa. En concret, quedaven unes 80 persones que encara no podien acostar-s'hi, sobretot de la Urbanització Font Bona, de Llagostera, però també de la de Sant Grau, a Tossa de Mar.

Tot i això, encara es mantindrà tallada part de la carretera GIV-6281, la que va cap a Sant Grau. En concret, un tram on "pràcticament no hi ha població", ha concretat Albert Ballesta. El delegat ha indicat que aquesta mesura s'ha pres perquè "els vehicles d'emergències puguin treballar més còmodament".

Ballesta ha agraït a Bombers, ADF, Mossos d'Esquadra i alcaldes la feina i la implicació d'ençà que es va declarar l'incendi. El delegat també ha volgut fer una crida a la ciutadania demanant precaució, perquè encara es continua en alerta a les comarques gironines arran de la sequera i el vent.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut