3 Robert Fico
El líder del Partit Socialdemòcrata d'Eslovàquia (SMER), Robert Fico, amb mitjans de comunicació
Bratislava

Socialdemocràcia eslovaca aconsegueix la majoria absoluta amb el 45% dels vots

Com preveien les enquestes, el principal partit de l'oposició a Eslovàquia s'ha emportat la victòria en les eleccions legislatives, que es van fer aquest dissabte. A la seu dels socialdemòcrates s'ha celebrat amb moderació una àmplia victòria. El centredreta, fins ara al poder, només ha aconseguit el 8,8% dels vots i ha rebut el càstig dels electors per un seguit d'escàndols de corrupció. La filtració d'uns documents a través d'internet va fer sortir a la llum les sucoses comissions que rebien alguns membres del govern a canvi de favors. Un exministre d'Economia, per exemple, sembla que es va embutxacar 10 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
L'opositor Partit Socialdemòcrata (SMER) ha aconseguit en les eleccions legislatives celebrades aquest dissabte el 44,9% dels vots, amb el 97% de l'escrutini, resultat que atorga a la formació esquerrana una majoria absoluta en el Consell Nacional.

Vist l'escrutini, l'exprimer ministre Robert Fico tindrà les mans lliures per formar un govern monocolor, tot i que no es descarta que inclogui algun soci de centredreta per crear un executiu encara més estable.

Les dades oficials no definitives facilitades avui per l'Oficina Estadística situen el Moviment Democristià en segon lloc, amb el 8,8%, seguit de la nova formació de protesta Gent Corrent (OL-NO), amb el 8,5%.

També entren al Parlament unicameral els eslovacs-hongaresos moderats del Most-Hid, que han obtingut el 6,9% dels vots, la conservadora Unitat Democràtica Eslovaca (SDKU), amb el 5,9%, i els liberals de Llibertat i Solidaritat (SAS), amb el 5,6%.

L'escrutini també confirma la desaparició del mapa parlamentari del nacionalista i xenòfob Partit Nacional Eslovac (SNS) de Jan Slota, que només ha obtingut 4,6% dels vots i no ha superat el llindar del 5% per tenir representants a la cambra, tot i que alguns sondejos auguraven ahir a la nit el contrari.

La Comissió Electoral Central farà públics els resultats oficials definitius al migdia.
Anar al contingut