Madrid

Vuitè aniversari dels atemptats de Madrid amb les víctimes dividides, el primer amb el PP al poder

Madrid recorda un any més els atemptats terroristes de l'11 de març del 2004. L'aniversari arriba amb el dolor de sempre i amb velles i noves polèmiques. Un any més les víctimes recorden el dia dividides i per separat. D'una banda, l'Associació Afectats pel Terrorisme i de l'altra, l'Associació de Víctimes del Terrorisme. Aquest vuitè aniversari és el primer amb el Partit Popular al capdavant del govern espanyol. Hi ha polèmica perquè els executius local i autonòmic de Madrid, també del PP, han decidit passar l'acte oficial en record a les víctimes al dia 12 per no coincidir amb una manifestació dels sindicats. I mentrestant, la justícia investiga si es van amagar proves durant la investigació dels atemptats.

RedaccióActualitzat
Ja fa vuit anys que tres trens esclataven a la xarxa de rodalia de Madrid. Era i és encara el pitjor atemptat de la democràcia espanyola. 192 persones van morir i milers van quedar ferides aquell 11 de març del 2004.

La capital espanyola recorda la massacre amb el mateix gust agre de totes les ocasions. Un cop més, la polèmica acompanya l'homenatge a les víctimes. El dolor es barreja amb la divisió i la crítica. Aquest any la cita està marcada per la convocatòria d'una manifestació en contra de la reforma laboral per part dels sindicats.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ha estat molt crítica amb aquesta convocatòria. La presidenta, Ángeles Pedraza, ha arribat a qualificar d'"infàmia" la decisió de CCOO i UGT. L'ajuntament i la comunitat de Madrid han decidit canviar la data de l'acte oficial i fer-lo dilluns per no coincidir amb la marxa laboral.

Abans de les manifestacions, però, CCOO i UGT també han seguit la seva tradició de cada any i han fet un acte a la mateixa estació d'Atocha.

Les víctimes, dividides

Un any més, les associacions de víctimes recorden per separat els 192 morts. L'Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, que lidera Pilar Majón, ho ha fet a Alcalá, concretament a la plaça de Cervantes, seguint el costum adoptat d'anar traslladant la celebració de l'homenatge als diversos municipis on hi va haver els atemptats.

Manjón també ha assistit a l'acte dels sindicats a Atocha, on ha afirmat que "ningú farà servir les víctimes com a ariet contra els sindicats". La presidenta de l'associació ha assegurat que "tot pot cabre en un mateix dia".

L'altra associació majoritària, l'AVT, ha tornat a escollir el Bosc del Record, al madrileny Parc del Retiro, on 22 oliveres i 170 xiprers recorden els que van perdre la vida ara fa vuit anys. En l'acte -on ha assistit l'alcaldessa de la ciutat i el ministre de Justícia- s'ha fet un minut de silenci. Tot seguit, la presidenta de l'entitat, Ágeles Pedraza, ha llegit un manifest i s'han enlairat globus blancs en memòria de les víctimes. Pedraza ha assegurat des del Retiro que encara hi ha coses per aclarir sobre els atemptats.

També hi ha hagut actes, organitzats pels respectius ajuntaments, a poblacions com Leganés o Alcalá.

El PP al poder i la investigació sota sospita

L'aniversari d'avui, el vuitè, és el primer que es commemora amb el Partit Popular al govern. A més, arriba poques setmanes després de la localització de les restes d'un dels trens on van esclatar les bombes en un magatzem de Villaverde.

El fiscal general de l'Estat Eduardo Torres-Dulce ha decidit obrir una investigació sobre els vagons localitzats. Els combois podrien tenir relació amb els atemptats de Madrid. Si fos així, es podria tractar d'un delicte d'obstrucció a la justícia perquè aquests vagons no es van aportar al judici.

La decisió ha estat rebuda amb satisfacció per aquells que sempre han posat en dubte l'autoria jihadista dels atemptats. Pilar Manjón, en canvi, ha criticat la decisió de Torres-Dulce i ha afirmat que "aconseguiran que un dia es deixi de creure en la justícia democràtica".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut