Barcelona

Mas-Colell situa la mitjana històrica del dèficit fiscal en el 8% del PIB català

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha presentat les últimes dades disponibles de la balança fiscal de Catalunya, és a dir, la diferència entre el que van aportar els catalans al conjunt d'Espanya en forma d'impostos i el que en van rebre a través dels serveis públics i les inversions. El dèficit fiscal català l'any 2009 va ser del 8,4%, l'equivalent a 16.409 milions d'euros. Aquesta xifra suposa uns 2.251 euros per habitant. "La mitjana històrica" del dèficit els últims 24 anys -entre el 1986 i el 2009- és, segons la Generalitat, del 8%.

RedaccióActualitzat
Amb aquestes dades a la mà, Mas-Colell ha assegurat que "Catalunya pateix un xoc contraccionari continu a causa del dèficit fiscal territorial". I és que, si es tenen en compte els ingressos i les despeses dels últims 24 anys, excloses la Seguretat Social i l'atur, per cada euro que aporten els catalans 43 cèntims no tornen. El conseller ha ressaltat que "en èpoques de crisi econòmica i taxes d'atur elevades", les "polítiques de despesa del govern tenen encara més rellevància" perquè "tenen un gran impacte d'estímul sobre les economies receptores".

Pel que fa a l'efecte per habitant del dèficit fiscal, la Generalitat alerta en el seu informe que el saldo fiscal per persona s'ha doblat durant els últims 24 anys i ha passat dels 1.076 euros l'any 1986 a 2.251 euros l'any 2009. En tot aquest temps el dèficit fiscal acumulat arriba als 213.963 milions d'euros.

D'altra banda, si es té en compte el període entre el 2006 i el 2009, la mitjana del dèficit fiscal és del 8,2%. Al gràfic, l'evolució del dèficit fiscal en percentatge i l'equivalència en milions d'euros.



El conseller ha presentat aquest estudi en compliment del mandat parlamentari del 9 de març del 2011, que instava el govern a actualitzar les balances fiscals. Mas-Colell ha assegurat que enviarà còpia d'aquest informe a Madrid, traduït al castellà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut