Brussel·les

Espanya accepta el nou objectiu de dèficit del 5,3% exigit per l'Eurogrup

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, accepta el nou objectiu de dèficit del 5,3% del PIB per aquest 2012 que li exigeix l'Eurogrup. Espanya farà, doncs, una retallada addicional de 5.000 milions d'euros en els pressupostos que Rajoy es va comprometre a presentar a finals d'aquest mes de març. La xifra de Brussel·les se situa cinc dècimes per sota de l'objectiu fixat unilateralment per Rajoy, però suposa una flexibilització important respecte al 4,4% que Brussel·les exigia inicialment a Espanya.

RedaccióActualitzat
L'estira-i-arronsa entre el govern espanyol i la Comissió Europea pel dèficit espanyol d'aquest 2012 ha acabat finalment en una xifra a mig camí entre les proposades inicialment per les dues parts: el 5,3% del PIB. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit aquest dimarts al matí des de Brussel·les que accepta el nou objectiu de dèficit públic per a Espanya exigit en la reunió de l'Eurogrup i fixat en el 5,3% per aquest 2012.

La xifra suposa cinc dècimes més del que va establir unilateralment per Rajoy, que va anunciar que es comprometia a rebaixar el dèficit públic fins al 5,8% del PIB aquest 2012. En qualsevol cas, però, també suposa una suavització de les exigències de la Comissió que inicialment exigia a Espanya que rebaixés el dèficit fins al 4,4% aquest any i que, malgrat les peticions primer discretes i després públiques de Rajoy, s'ha negat a rebaixar l'objectiu del dèficit fins aquest dimarts.

El ministre d'Economia considera que l'Eurogrup ha tingut en compte els arguments espanyols per suavitzar les exigències del dèficit. Espanya reclamava una relaxació de la xifra del 4,4% per l'herència rebuda i unes previsions més pessimistes respecte a l'economia espanyola: el 2011 es va tancar amb un dèficit del 8,5% del PIB i no del 6% com s'havia compromès el govern de Zapatero i, a més a més, per aquest 2012, tant l'FMI com el Banc d'Espanya i la Comissió Europea pronostiquen una contracció de l'economia espanyola d'entre l'1% i l'1,7%, fet que empitjora les previsions fetes fins llavors.

L'acceptació de la nova xifra exigida per l'Eurogrup suposa que el govern espanyol haurà de retallar 5.000 milions d'euros addicionals en uns pressupostos que Mariano Rajoy s'ha compromès a presentar a finals de març i que, segons havia anunciat ja Luis de Guindos, inclourien una retallada del 40% en la inversió pública.

A més de saber de quina manera es farà aquest nou ajust, una altra incògnita que es planteja ara és si el govern espanyol repartirà o no aquest ajust addicional també entre les autonomies i els municipis, que ja tenen aprovats els seus objectius de dèficit per enguany. Les comunitats ho van fer en el darrer Consell de Política Fiscal i Financera, en què es va aprovar –amb l'abstenció de Catalunya i les Canàries i el vot en contra d'Andalusia- un dèficit públic de l'1,5% del PIB per aquest any. Els municipis també tenen aprovat el seu sostre, en el 0,3% del PIB.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut