Barcelona

El PSC acusa el govern d'utilitzar el mètode de càlcul pel dèficit que més li convé per justificar el pacte fiscal

Guerra de xifres sobre les balances fiscals. El PSC acusa el govern de la Generalitat d'utilitzar el mètode de càlcul que més li convé per justificar la reclamació del pacte fiscal. El govern va situar dilluns en una mitjana del 8% el dèficit fiscal català, mentre que els socialistes asseguren que, amb una altra metodologia, no s'arriba ni al mig punt; en concret al 0,4% del PIB.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va xifrar dilluns el dèficit fiscal català en més de 16.409 milions d'euros, que representen el 8,4% del PIB. Aquesta xifra és el resultant d'una metodologia de càlcul concreta però els socialistes adverteixen que no és l'única. N'hi ha una altra, que també inclou l'informe del govern i que, segons els socialistes "ha estat sempre el de referència, que conclou que el dèficit del 2009 equivaldria els 791 milions d'euros.

La diferència entre aquestes dues xifres de dèficit és en el fet que la del 8,4% té en compte la situació actual de dèficit de l'Estat, mentre que la del 0,4% no. El PSC reconeix que les dues dades són correctes, però diu que no pot amagar-se una de les dades i més quan és la que sempre s'ha utilitzat com a referència tant per la Generalitat com pel govern espanyol. Aquest model, que es diu flux monetari no neutralitzat, no té en compte la conjuntura econòmica. Així doncs, en moments de dèficit, com ara, estable i un dèficit baix i en moments de superàvit ofereix un dèficit fiscal alt.

Davant d'aquestes dades, la portaveu d'Economia del PSC, Rocío Martínez Sampere, ha acusat el govern d'obviar dades en funció dels seus interessos i d'"haver instrumentalitzat de manera partidista una reivindicació que hauria de ser el paradigma del rigor".

En qualsevol cas, el PSC reconeix que el dèficit fiscal de Catalunya continua sent excessiu.
Anar al contingut