Barcelona

Els ajuntaments presenten els seus deutes per accedir als ajuts de l'Estat i pagar els proveïdors

Coincidint amb el final del termini perquè els ajuntaments informin dels deutes pendents que tenen amb els proveïdors davant del Ministeri d'Hisenda, els principals consistoris catalans han fet públiques les seves xifres. Amb les dades disponibles fins ara, l'Ajuntament del Vendrell és el més endeutat de Catalunya i acumula 23 milions d'euros de factures impagades. També destaca Reus, amb un endeutament de prop de 19 milions d'euros. Pel que fa a les capitals de demarcació, Lleida i Tarragona són les més endeutades, amb 18 i 16 milions d'euros, respectivament. L'ajuntament de Girona té un deute relativament baix, amb només 244.000 euros, mentre que el de Barcelona està totalment al dia de pagaments.

RedaccióActualitzat
Avui dijous és l'últim dia perquè els consistoris informin el govern espanyol de la quantitat que deuen als seus proveïdors per poder beneficiar-se del pla d'ajudes ideat per l'executiu central. El projecte estipula que, un cop se sàpiga el volum de deute dels ajuntaments d'arreu de l'estat, l'ICO i la banca puguin avançar aquest import als proveïdors pendents de cobrar, a través de crèdits a deu anys i amb un tipus d'interès del 5%.

Per fer-ho possible, l'executiu preveu destinar-hi gairebé la meitat dels 35.000 milions d'euros previstos per a la morositat de les comunitats autònomes i els ajuntaments.

El Vendrell, l'ajuntament català més endeutat

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que el seu ajuntament no té cap problema de morositat i que excepte en algun cas molt puntual el consistori no té deutes pendents. Així, doncs, el consistori de la capital catalana ha renunciat a acollir-se al pla d'ajudes del govern espanyol perquè només té cinc factures pendents d'anys anteriors amb un import total que no supera els 1.000 euros. Xavier Trias ha explicat que l'ajuntament està pagant a 42 dies i està treballant per pagar els seus proveïdors a 32 dies abans de finals d'any.

L'Ajuntament d'Igualada ha fet una llista d'un miler de factures, per valor de prop de 3 milions d'euros. Impagats, relativament recents, de l'últim trimestre del 2011, que el consistori estava a punt de pagar. Ara, al presentar-los a Hisenda, els pagaments tornaran a endarrerir-se, com a mínim, fins al maig. Sabadell deu més de 24 milions i mig d'euros.

El consistori de Tarragona reclama 16 milions d'euros per posar-se al dia dels seus pagaments i remarca que tot i que la situació és delicada no difereix gaire de la de molts altres ajuntaments.

A Reus, l'endeutament amb empreses i autònoms pot arribar als 19 milions d'euros. Però la xifra més elevada de les presentades fins ara és la de l'Ajuntament del Vendrell, que deu més de 23 milions d'euros. La situació financera de la capital del Baix Penedès és conseqüència, entre d'altres coses, del deute de 6,5 milions de la Generalitat amb el consistori. La regidoria d'Hisenda està elaborant un pla d'ajust per al període 2012-2022 que permeti estalviar i tornar els diners que el govern espanyol avançarà als proveïdors a través de les entitats financeres.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha justificat la xifra de 18,7 milions d'euros que reclama a l'Estat assegurant que la Generalitat no li paga els 21,7 milions que li deu, i que, si els hi pagués, la Paeria tindria superàvit.

Pel que fa a les altres capitals de comarca de les terres lleidatanes, Tàrrega sol·licita un crèdit de 6 milions d'euros, mentre que Solsona i la Seu ja han anunciat que no demanaran cap ajuda.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Girona ha rebaixat molt la seva morositat i ha passat del milió i mig d'euros que devia a finals de l'any passat als només 244.000 euros d'ara.

A la resta de la demarcació, però, la situació no és tan optimista. L'Ajuntament de Tossa de Mar ha presentat factures pendents per un valor de 2 milions, el d'Anglès i el de Cassà de la Selva, per 3 milions, i el de Blanes, per un import superior als 14 milions d'euros.

Madrid acumula més de 1.000 milions de deute

L'Ajuntament de Madrid també ha fet públics els seus números. Les empreses municipals madrilenyes i els seus organismes autònoms deuen més de 1.017 milions d'euros a 1.700 empreses. A aquesta voluminosa xifra, s'hi afegeixen 86 milions d'euros més que no poden acollir-se als crèdits de l'ICO perquè no corresponen a despeses en obres, serveis o subministraments. La demora del consistori madrileny en els pagaments als proveïdors arriba fins als 10 mesos.

Amb les dades que s'han fet públiques fins ara, l'Ajuntament de Madrid és el que té el deute més elevat. Si es té en compte, però, la població, la més morosa és la ciutat autònoma de Ceuta, que té un deute d'uns 80 milions d'euros, l'equivalent a 971 euros per ciutadà, davant dels 311 euros que deuria cada madrileny.

Pel que fa a d'altres ciutats important de l'estat, València acumula un deute d'entre 175 i 190 milions d'euros. Amb els comptes tancats, Saragossa ha presentat prop de 7.500 factures impagades amb un import de prop de 165 milions d'euros. D'aquests, uns 58 milions corresponen a autònoms i petites i mitjanes empreses i els restants a empreses de serveis municipals.

L'Ajuntament de Palma ha preparat un dossier amb 15.000 factures que arriben fins als 109 milions d'euros. Alcalá de Henares, a Madrid, té pendent el pagament de més de 93 milions d'euros.

A Castella-la Manxa, l'Ajuntament de Toledo deu prop de 30 milions; el de Talavera de la Reina, a la mateixa província, suma 10,4 milions, xifra similar a la que deu l'Ajuntament de Ciudad Real. Conca té impagats que superen els 22 milions d'euros.

Un dels casos més cridaners és el del petit poble de Peleas de Abajo, ubicat a 17 quilòmetres de Zamora. Amb només 274 habitants, és un dels consistoris més endeutats d'Espanya. L'Ajuntament ha demanat al Ministeri d'Hisenda un crèdit per valor de mig milió d'euros per poder pagar els seus proveïdors. Aquesta xifra serviria per eixugar una part dels 4,6 milions d'euros pendents. Segons ha explicat l'alcalde de la localitat, del partit independent El Poble pel Poble, no s'han inclòs a les factures presentades a Hisenda els deutes relacionats amb les festes del poble i que sumen 100.000 euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut