Bagdad

Saddam Hussein mor a la forca

Saddam Hussein, l'expresident de l'Iraq, ha estat executat a la forca, a Bagdad, poc abans de les quatre de la matinada, hora nostra. Així s'ha acomplert la sentència de pena de mort dictada per un tribunal el 5 de novembre. El govern iraquià no ha volgut esgotar els 30 dies estipulats com a màxim per fer efectiva la sentència, tot i les peticions internacionals perquè no es portés a terme l'execució. Segons testimonis presents, Saddam, executat per crims contra la humanitat, ha semblat serè en tot moment.

Actualitzat

Amb el pas vacil·lant d'un home de 69 anys que el botxí condueix cap a la forca, Saddam Hussein s'ha mantingut fidel fins al final al significat del seu nom: Saddam, "el que desafia". Per això ha rebutjat la caputxa, per aguantar la mirada al representant d'un govern que només acabava de rebre dels militars nord-americans la custòdia de l'exdictador. Mouwafak al-Rubaie, assessor de seguretat nacional del govern iraquià, ha explicat que Saddam li ha dit: "Bé, no tinguis por; aquesta és la manera com me'n vaig". Al-Rubaie assegura que no ha vist cap remordiment en la seva mirada.

L'hora de l'execució ha estat les sis del matí a Bagdad, dues hores menys hora nostra. El lloc: el que els ocupants nord-americans van batejar com "Camp Justícia", una antiga caserna del barri de Khadimiya, on molts opositors de Saddam van córrer la mateixa sort. Ell ha tingut el privilegi de poder morir amb un Alcorà a les mans. La televisió iraquiana ha donat el testimoni sense so dels moments previs i ha tallat a temps per evitar veure el moment en què la forca partia el coll de Saddam.

La següent imatge ha estat la d'un cadàver embolicat amb una mortalla, que aquesta tarda ha estat lliurat a la família. El punt final a una època que, de fet, havia acabat feia gairebé quatre anys, en iniciar-se la invasió anglonord-americana de l'Iraq. El primer ministre hereu de l'ocupació, el xiïta Nuri al-Maliki, s'ha limitat a segellar la pena de mort unes hores abans de l'execució. Un nou greuge per la minoria sunnita, a la qual pertanyia Saddam i d'on surten bona part dels insurgents.

L'execució de Saddam Hussein arriba després de diversos intents dels advocats defensors per aturar la condemna. El seu germanastre Barzan al-Tikrit i l'exjutge Awad al-Bander no seran executats fins després de la festa del sacrifici del xai. Saddam ha estat executat després de ser declarat culpable per la matança de 148 xiïtes al poble de Dujail el 1982.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut