680587
Imatge promocional de la campanya del documental (Foto:ACN)
Barcelona

El documental "Operació Garzón" aconsegueix 7.400 euros a l'equador de la campanya

7.400 euros en 20 dies per "treure l'"operació Garzón" del silenci". Això és el que han aconseguit, de moment, els impulsors d'un documental que pretén treure del calaix una de les cares més polèmiques del jutge espanyol. I és que el 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics, Garzón va instruir una causa que va provocar la detenció de desenes d'independentistes catalans, els mateixos que van denunciar haver patit tortures en el període d'incomunicació. Els pares de la iniciativa són el portal Llibertat.cat i la productora Zeba Produccions, que han impulsat una campanya de micormecenatge a través de Verkami i que han aconseguit, de moment, un èxit notori: només han arribat a l'equador del seu propòsit i ja han recaptat 7.400 euros.

RedaccióActualitzat
Per obtenir el finançament que permeti fer realitat el projecte, els impulsors han apostat per una campanya de micromecenatge a través de la coneguda plataforma Verkami, de 40 dies de durada. Aquest dilluns arribaran a la meitat de la campanya, amb uns 7.400 euros recaptats. Tot i que han superat de llarg el mínim requerit, l'equip de producció del documental demana "un esforç més" perquè el projecte "arribi a tota la societat catalana i també tingui projecció internacional, que transmeti a tothom la cara oculta de les entranyes de l'Estat".

Amb el nom d'"Operació Garzón" es coneix la causa que l'any 1992 va instruir el jutge espanyol coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona i que va provocar la detenció de desenes d'independentistes catalans que van denunciar haver patit tortures durant el període d'incomunicació. "Creiem que enmig de tota la febre d'aniversari que patirem, cal ser rigorosos i recordar la cara més oculta dels Jocs, com va ser l'"operació Garzón" i la ràtzia repressiva contra l'independentisme català", han explicat els seus responsables.

"La versió oficial és la que s'ha acabat consolidant"

Els independentistes que van ser encausats el 92 han fet públic el seu suport al documental. Ramon Piqué, que a més és portaveu de l'Associació Memòria contra la Tortura, afirma que "les versions que acaben consolidant-se són les versions oficials: la versió oficial del que va passar aquell estiu del 1992 és que hi va haver Jocs, que va ser veritat, i que tot va anar com una seda, cosa que no ho és tant".

Precisament l'objectiu del documental és aquest, segons expliquen els promotors: "Volem posar fi al silenci que s'ha imposat a l'"operació Garzón", volem explicar la cara fosca de les Olimpíades i que tothom sàpiga que s'ha torturat sota la bandera de l'independentisme".

Carles Bonaventura, també encausat el 92 i ara regidor de la CUP -com a membre de Reagrupament- a l'Ajuntament de Girona, considera que "aquest procés va acompanyat de la defensa d'un jutge com Baltasar Garzón, que ara sembla que encarna la bandera de la llibertat i la democràcia". Segons afirma, volen deixar clar "que aquest jutge sempre ha format part d'un sistema jurídicopolític repressor que s'ha aplicat contra l'independentisme català i basc" ja que "ell sempre ha estat una peça més del sistema".

Vídeo promocional amb dues víctimes de les tortures

Per intensificar la campanya i animar la gent a seguir fent aportacions a través de Verkami, els promotors del documental han difós un vídeo on dos dels encausats, Marcel Dalmau i Ramon Piqué, expliquen com van patir en carn pròpia l'"operació Garzón". El vídeo vol ser un avanç del que s'abordarà al documental ja que l'objectiu és "combatre la complicitat i l'opacitat de la tortura a l'estat espanyol". "Junts podrem explicar que l'any 1992, a casa nostra, es van perseguir militants independentistes i se'ls va torturar, i que precisament el jutge Baltasar Garzón va capitanejar aquella operació", expliquen.
Anar al contingut