Tolosa de Llenguadoc

L'autor del tiroteig a una escola jueva de Tolosa de Llenguadoc és el mateix assassí de tres militars la setmana passada

El mateix president francès, Nicolas Sarkozy, ha confirmat que hi ha "la mateixa persona i la mateix arma" en els tirotejos de l'última setmana al voltant de Tolosa de Llenguadorc. L'agressió, aquest dilluns a primera hora, a una escola jueva ha causat la mort d'un professor de 30 anys, els seus dos fills, de 3 i 6, i un altre alumne de 10. La setmana passada, les víctimes van ser tres militars de Tolosa i del municipi veí de Montauban. França ha decreta la màxima alerta antiterrorista a la regió de Migdia-Pirineus i ha suspès la campanya de les presidencials com a mínim fins dimecres.

RedaccióActualitzat
L'home, que en totes les accions ha fet servir la mateixa motocicleta robada, ha disparat indiscriminadament a l'entrada del col·legi Ozar Hatorah, situat al barri de Jolimont, al nord-est de la ciutat. I ha continuat la matança a l'interior de l'escola amb una segona arma.

Les víctimes mortals són un professor de religió de 30 anys i els seus dos fills, de 3 i 6, i un altre alumne de 10.

La policia ha donat l'ordre d'extremar la vigilància a totes les escoles jueves de la ciutat i el ministre de l'Interior francès, Claude Guéant, ha interromput la seva agenda per anar a Tolosa de Llenguadoc.

Militars neonazis sota sospita

Les víctimes d'aquest dilluns se sumen a les de la setmana passada, que eren dos militars d'origen magrebí i un de caribeny. Davant la hipòtesi que la policia s'enfronta a un assassí en sèrie que actua per racisme i antisemitisme, els investigadors han posat sota sospita els tres militars expulsats de l'exèrcit francès el 2008 per comportament neonazi.

Tots tres formaven part del regiment amb seu a Montauban i van ser defenestrats després d'admetre que s'havien fet una fotografia fent la salutació nazi davant d'una bandera amb l'esvàstica.

Commoció entre la comunitat jueva i campanya suspesa

Tant el gran rabí de França, el país de l'Europa occidental amb la comunitat jueva més nombrosa, com el govern d'Israel s'han declarat commocionats i horroritzats per aquest atac i han demanat a les autoritats franceses que investiguin el cas.

Per la seva banda, el president Nicolas Sarkozy ha qualificat els fets de "tragèdia nacional". Sarkozy també ha anunciat que l'oficina antiterrorista francesa investigarà el cas i ha volgut deixar clar que França "no cedirà davant del terror" perquè "la República és molt més forta que l'odi".

Posteriorment, Sarkozy ha confirmat que darrere els tirotejos hi ha "la mateixa persona i la mateixa arma" i ha confirmat que el nivell d'alerta antiterrorista s'ha elevat al màxim a la regió de Migdia-Pirineus. El president francès ha afegit que "el mòbil antisemita sembla evident".

També el candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, ha afirmat que "tot França ha estat atacada" en aquest atemptat "antisemita". L'aspirant socialista ha participat, juntament amb Sarkozy, en un homenatge a les víctimes a la sinagoga del carrer Natzaret, al centre de París.

Per la seva part, la candidata de l'extrema dreta, Marine Le Pen, ha condemnat el "tiroteig criminal" i ha reclamat als poder públics que impedeixin "un altre drama" com aquest.

La campanya electoral de les presidencials franceses, que, segons s'ha confirmat aquest dilluns, té 10 candidats, ha quedat suspesa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut