Els jeroglífics es dispositaran al Museu d'Arqueologia del Caire
La tomba va ser saquejada el 1999 (Foto: ACN)
Barcelona

Catalunya torna a Egipte 8 peces arqueològiques espoliades de la necròpolis de Saqqara

Roda el món i torna al born, que en aquest cas és Egipte. Catalunya ha tornat a aquest país vuit peces arqueològiques espoliades de la necròpolis de Saqqara, a prop de Memfis. Les peces són jeroglífics de les parets d'una tomba que va ser saquejada el 1999, dos anys després que hi treballés un arqueòleg català que ha participat en la identificació dels fragments. Un antiquari català les va comprar a Londres. D'aquí a una setmana es dipositaran al Museu d'Arqueologia del Caire.

RedaccióActualitzat
El 1997, l'arqueòleg de la UAB Josep Cervelló va dirigir un conjunt de treballs de camp en una tomba a Kom al-Khamassin a la necròpolis de Saqqara. Es tractava de la tomba d'Imep-Hur, de la VI dinastia, que l'any 2200 abans de Crist havia estat summe sacerdot de Ptah, déu de la màgia i la màxima deïtat de Memfis.

Dos anys després hi va haver el saqueig, bona part dels jeroglífics es van arrencar de les parets i es van treure il·legalment d'Egipte. Fins al 2005 no van començar a sortir al mercat les peces, amb certificats falsos d'exportació. El mateix any ja es van recuperar alguns fragments.

El 2009 la policia va començar a investigar una peça i Josep Cervelló va confirmar que era de la necròpolis on havia treballat. Un col·laborador seu va localitzar després dos fragments més a la botiga de l'antiquari barceloní, que ha col·laborat en tot moment en el retorn de les peces, segons els Mossos d'Esquadra. El venedor les va adquirir en un comerç especialitzat de Londres.

El secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte s'ha declarat "molt feliç perquè estem tornant un part de la història d'Egipte". Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha referit a la història com "el guió d'una bona pel·lícula i, a més, amb final feliç".

Anar al contingut