Esclafit o tornado?

Néstor GómezActualitzat
A Catalunya les pluges generals i generoses han posat fi a la sequera que arrossegàvem des del mes de novembre. A títol puntual, un fenomen meteorològic va captivar el poble d'Ivars d'Urgell per efecte del fort vent. Encara queda per determinar si es tracta d'un esclafit o d'un tornado.

Les dades i les fotografies són facilitades pels col·laboradors habituals Xavier Coll i Edgar Aldana.

El fenomen es va produir a les 8 del vespre i l'estació meteorològica automàtica va registrar un cop puntual màxim de 95 km/h responsable de totes les destrosses.

Mirant només les fotografies podríem dir que es tracta d'un esclafit, per com s'han produït les destrosses, però per saber-ho perfectament caldria trepitjar el terreny i observar els objectes caiguts.

Què són, un esclafit i un tornado?
Tots dos són fenòmens meteorològics petits, almenys els que trobem a casa nostra, i produïts per fort vent. Però en canvi, són diferents per la procedència del vent, per l'extensió que afecten, per la durada del fenomen i per les conseqüències.
L'esclafit és una ràfega de vent que cau i colpeja el terra en una o diverses direccions. Té una vida molt curta i les afectacions poden ser intenses però reduïdes en l'espai. Els objectes afectats acostumen a tenir una direcció de desplaçament des del punt del cop. Una de les imatges típiques és trobar llargs murs tombats cap al mateix costat.
Els tornados, per la seva banda, són forts vents que roten sobre un eix central. No s'han de confondre amb els huracans. Tenen un vida força més llarga i destrossen per allà on passen. El desplaçament pot ser de metres a centenars de metres. Els objectes cauen de forma dispersa i sense ordre.


Registre del cop de vent
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut