opujol
Fotografia d'arxiu del Consell Nacional que va designar Oriol Pujol secretari general adjunt de CDC. (Foto: ACN)
Reus

CDC celebra un congrés en què escollirà Oriol Pujol com a nou home fort i debatrà un full de ruta sobiranista

Reus, Oriol Pujol i sobiranisme. Són els tres centres d'atenció de la política catalana aquest cap de setmana. A Reus se celebra el XVI Congrés de Convergència Democràtica de Catalunya. És un congrés plàcid, amb el partit al poder a la majoria d'institucions catalanes. Un moment ideal per renovar la cúpula i plantejar-se què es vol ser en un futur. El partit elegeix avui amb tota probabilitat Oriol Pujol com a nou secretari general. Artur Mas serà president i Jordi Pujol tindrà el càrrec honorífic de president fundador. Pel que fa al futur, CDC ha de decidir el full de ruta del sobiranisme i quina serà la pròxima estació després del pacte fiscal. Les bases aposten per la independència.

RedaccióActualitzat
Més de 1.800 delegats han de votar a Reus els futurs membres de la direcció de Convergència Democràtica de Catalunya, que celebra el setzè congrés aquest cap de setmana. Oriol Pujol serà, amb tota probabilitat, el nou secretari general del partit, en substitució d'Artur Mas, que passarà a ocupar la presidència del partit. Jordi Pujol en serà el president fundador.

Hi haurà dues vicesecretaries: una d'Estratègia, per a Francesc Homs, i l'altra de Coordinació Institucional, per a Lluís Corominas. El secretari d'Organització serà Josep Rull. En la nova direcció de Convergència hi haurà fins a tres membres del sindicat UGT a Catalunya en els càrrecs de secretaris executius i de coordinació.

Cap a la plena sobirania

Més enllà de l'arquitectura interna de la formació, l'atenció de Reus està centrada en la via sobiranista. A la cúpula no es parla d'independència, però s'entén que el camí cap a la sobirania plena és inevitable després del fracàs de la reforma de l'Estatut.

En aquest congrés, la formació ha elevat el to amb dos discursos, de pare i fill. Oriol Pujol assegurava aquest divendres que "la transició nacional és irreversible". Jordi Pujol, fundador i president de la formació, advertia poc després que els catalans s'han de preparar per a una possible confrontació amb Espanya i assegurava que Convergència serà la tropa de xoc.

Tot plegat es tradueix en la ponència ideològica del partit, coordinada pel portaveu del Govern, Francesc Homs. El títol de la ponència és clar: "La transició nacional" i el text defensa avançar cap a la "plena sobirania" de Catalunya. En concret, la ponència subratlla que la centralitat política a Catalunya "s'ha desplaçat cap al sobiranisme sense complexos". El "fracàs" de l'Estatut i dels dos tripartits, continua, "han ajudat a la decantació final cap al sobiranisme". "Cal desplegar una estratègia que vagi consolidant el canvi de mentalitat i el canvi cultural que haurà de portar Catalunya cap a la plena sobirania", conclou.

La ponència marca el pacte fiscal com la primera estació d'aquest camí cap a la plena sobirania, i recull les tres fases per assolir aquest objectiu: buscar la majoria més àmplia possible al Parlament, la negociació amb l'Estat i aprovar una Llei de consultes.

Les bases, per la independència

Convergència ha avançat els resultats d'una enquesta interna que han respost els gairebé 2.000 delegats del congrés del partit i que revela que el 71% aposta directament per l'Estat propi o la independència. De fet, el 91% votaria que sí en un referèndum independentista.

Un altre resultat de l'enquesta és que el 65% dels delegats creu que no hi haurà pacte fiscal o ho veu molt difícil. El 42% dels delegats creu que s'hauria d'obtenir aquesta fita durant el 2012; el 20% creu que hi ha temps durant tota la legislatura catalana, mentre que el 24% ho ubica en la legislatura espanyola.

Protestes per les retallades

La gestió al capdavant del govern català també ha arribat fins a les portes del congrés de CDC. Una quarantena de persones han acampat a la plaça del Mercadal, convocades per l'Assemblea Popular de Reus.

El "contracongrés" organitzat per l'Assemblea Popular de Reus tindrà el seu acte central dissabte a la tarda, amb una manifestació convocada a dos quarts de cinc des de la plaça Mercadal fins al Tecnoparc i la Fira de Reus, on se celebra el congrés.
Anar al contingut