Reus

CDC consensua parlar d'Estat propi com a objectiu de futur en la seva ponència política però no l'independència

Solució de compromís en el setzè congrés de Convergència Democràtica sobre el full de ruta sobiranista. A partir d'ara CDC parlarà de l'objectiu d'assolir l'estat propi, però no d'independència, com demanaven més de 150 esmenes. La cita també ha servit per establir les "línies vermelles" del pacte fiscal entre Catalunya i l'Estat.

RedaccióActualitzat
El congrés de CDC ha acabat incorporant finalment el concepte d'estat propi com a objectiu de futur en la seva ponència política, que es votarà diumenge. D'aquesta manera, sense fer referència explícita a la independència, s'han tancat les negociacions amb els delegats que instaven a donar un caire més independentista a l'estratègia convergent.

El text consensuat, aprovat amb el 86% dels vots, parla de "promoure el debat en el si de la societat per construir l'Estat propi que garanteixi la pervivència com a nació i la viabilitat com a societat". Uns objectius, segons els convergents, que ara mateix estan amenaçats per "una Espanya que no és viable com a projecte compartible".

S'insta, doncs, a destinar tots els esforços a construir un estat propi, a que el catalanisme es mostri amb una actitud d'independència i a entendre Catalunya com una nació més estat.

L'acord ha arribat hores després que el ple del congrés ha aprovat per unanimitat, amb l'aval del 99,94% dels vots, l'informe de gestió de la direcció, i després d'haver escoltat la crida a la moderació que els feia el secretari general sortint del partit i president català, Artur Mas. Mas ha assegurat que Catalunya ha començat la seva transició nacional cap a la plena sobirania, però, en un intent de contenció, assegura que cal fer-ho sumant la gran majoria dels catalans.

Qui ja havia introduït el concepte d'estat propi en el llenguatge convergent ha estat un emocionat Felip Puig.

Les condicions per al pacte fiscal

La cita congressual també ha servit als convergents per establir un conjunt de "línies vermelles" en què no està disposada a cedir en la negociació del pacte fiscal.

- Convergència vol un model bilateral singular per a Catalunya, negociat directament amb l'Estat, i diferenciat de la resta d'autonomies de règim comú.

- A diferència del País Basc i Navarra, el model de CDC preveu la solidaritat de Catalunya, però limitada "a una franja que no comprometi ni la cohesió social ni la competitivitat del país".

- L'Agència Tributària de Catalunya s'ha d'ocupar de recaptar "tots" els impostos generats a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut