Candidat PSOE Astúries
El candidat del PSOE, Javier Fernández, aquest diumenge (Foto: EFE)
Oviedo

El PSOE guanya a Astúries, però el el Fòrum de Cascos i el PP sumen majoria absoluta

Amb gairebé el 100% de vots escrutats, el PSOE aconsegueix la victòria electoral amb 16 escons, seguit del FAC, el partit d'Álvarez-Cascos, que obté 13 escons. La formació que fins ara ha governat el principat d'Astúries suma amb els 10 diputats del PP, els 23 necessaris per arribar a la majoria absoluta. IU-IX, que guanya un diputat, obté 5 representants i UPyD entra a la Junta General del Principat, amb un diputat.

RedaccióActualitzat
El PSOE asturià ressalta que ha guanyat les eleccions tant en vots com en escons

El Partit Socialista guanya les eleccions a Astúries amb el 31,97 per cent dels vots que li donarien 16 escons, mentre que Fòrum i PP, amb 13 i 10 diputats, respectivament, sumarien la majoria absoluta al Parlament regional un cop escrutat el 98,6 per cent dels sufragis. D'aquesta manera, els socialistes aconsegueixen un escó més que el maig de 2011, mentre que el partit del president del Principat, Francisco Álvarez-Cascos, perd tres i el PP manté els seus resultats al mateix temps que IU obté cinc escons -un més- i UPyD entra per primera vegada al Parlament asturià, amb un representant.

El PSOE ha aconseguit incrementar el seu percentatge de suports respecte als anteriors comicis, ja que passa del 29,9 al 31,9 per cent, mentre que el Fòrum d'Álvarez-Cascos passa del 29,6 al maig, al 24,8 per cent i el PP s'eleva del 19,95 per cent al 21,42.

IU-IX i UPyD són els únics grups que obtenen representació parlamentària i que veuen incrementat el seu nombre de vots respecte a les anteriors eleccions, ja que el PSOE, Fòrum i PP redueixen el nombre de sufragis obtinguts com a conseqüència de l'increment d'abstencions. Així, els socialistes perden uns 26.000 vots; el partit d'Álvarez-Cascos al voltant de 58.000, i el PP uns 17.000.

D'aquesta manera, la nova Junta asturiana comptarà amb representants de cinc formacions polítiques, una circumstància que no es donava des de la legislatura del 1991 al 1995.

A la Cambra que ara es constitueixi, IU veurà incrementada la seva representació en un diputat, en passar de quatre a cinc representants, mentre que UPyD accedirà per primera vegada a la Junta en obtenir un escó per al seu cap de llista Ignasi Prendes.

D'altra banda, el PSOE ha estat el partit més votat en els grans municipis asturians, com és el cas de Gijón, Avilés, Siero, Langreo i Mieres, mentre que el PP ho ha estat a Oviedo.

Javier Fernández, disposat a governar Astúries

Aquestes són les primeres eleccions anticipades de la història del principat, després que Álvarez-Cascos va dissoldre el Parlament en no trobar suport per aprovar els pressupostos, i després de deu mesos de govern. Els sondejos, aquesta vegada, l'han encertat de ple, ja que cap de les enquestes donava la majoria absoluta a cap formació. Tal com es preveia que passaria, seran els pactes postelectorals els responsables reals de la governabilitat del principat d'Astúries.

De moment, la candidata del PP, Mercedes Fernández, que ha valorat amb insatisfacció els resultats del seu partit, ja ha mostrat la disposició "permanent i constant" de la seva formació per mantenir el diàleg davant una possible negociació amb el Fòrum d'Astúries. El president d'aquesta formació, per la seva banda, ha subratllat també que seran imprescindibles els acords i ha mostrat el seu interès dialogant, malgrat la mala relació amb els populars.

Finalment, el candidato del PSOE a la Presidència, Javier Fernández, tot i que lamentant l'alt grau d'abstenció, ha destacat el triomf socialista i ha assegurat que es mostra disposat a assumir la responsabilitat de governar Astúries.

La participació més baixa de la història


En la primera ocasió en què Astúries celebra unes eleccions autonòmiques anticipades, la participació s'ha reduït al 55,76 per cent, la més baixa de la història en els vuit comicis regionals celebrats al Principat des de 1983, i que descendeix en més d'onze punts en relació amb la convocatòria de maig del 2011.

Aquest matí, el conseller de la Presidència, Florentino Alonso, atribuïa la davallada de la participació al canvi horari, que, segons ha explicat, "ha influït en l'activitat de la gent, ja que moltes persones han modificat l'horari de les seves activitats". El fet és que a les dues de la tarda havien votat el 26,6% dels electors, i això són vuit punts menys que a la mateixa hora en les eleccions del 22 de maig del 2011.






Anar al contingut