Sevilla

El PP guanya a Andalusia però sense majoria absoluta i la suma de PSOE i IU podria prendre-li la presidència

El Partit Popular ha guanyat les eleccions a Andalusia, però no aconsegueix la majoria absoluta, l'objectiu que es marcaven els populars. Els socialistes queden a tres diputats del PP i augmenta el resultat d'Esquerra Unida, que ha doblat el nombre d'escons aconseguits fa quatre anys. Un pacte entre socialistes i Esquerra Unida permetria a José Antonio Griñán continuar com a president de la Junta. Finalment, els socialistes han pogut frenar la davallada i, per tant, frenar el canvi històric que es pronosticava.

RedaccióActualitzat
Al final, l'etern aspirant, el popular Javier Arenas, a la quarta l'ha vençuda. Per primera vegada els populars guanyen a Andalusia en número absolut de vots però ha estat una victòria agredolça perquè no ha aconseguit la majoria absoluta que desitjaven i perquè podria acabar no ocupant la presidència de la Junta.

Els escons aconseguits pel seu principal rival, José Antonio Griñán, i els del candidat d'IULV-CA, Diego Valderas, sumen prou per prendre-li.

Escrutini d'infart

L'escrutini de les eleccions andaluses ha estat d'aquells que s'han hagut de seguir al minut fins gairebé al final perquè no es podia donar res per decidit.

El PSOE ha encapçalat el recompte fins que s'ha arribat al voltant del 70% dels vots escrutats. Després, el PP, donant per bones les enquestes i el sondeig de Canal Sur, ha guanyat terreny i s'ha posat per davant tot i que sense l'empenta suficient per aconseguir la majoria absoluta.

Al final, el PP aconsegueix 50 escons, en guanya tres respecte als resultats de 2008, però n'hi falten cinc per arribar a la majoria absoluta.

El PSOE en perd nou i obté 47 escons i Esquerra Unida se situa com a tercera força i, en aquests moments, clau amb 12. El Partit Andalusista i UPyD es queden sense representació a la cambra andalusa.

En percentatges, la victòria també és pel PP amb un 40% dels vots. Els socialistes experimenten una davallada important de vots respecte a les eleccions del 2008 quan van obtenir més del 48%. Esquerra Unida seria la formació amb un augment de vots més gran. Obtindria gairebé el 12% dels vots respecte al 7% dels anteriors comicis.

Per províncies, el PP guanyaria en percentatge de vot a Almeria, Cadis, Còrdova, Granada i Màlaga, mentre que Huelva, Jaén i Sevilla encara mantindrien una victòria dels socialistes.

Les reaccions


Javier Arenas, acompanyat pels ministres Montoro i Báñez, ha sortit al balcó de la seu regional per dirigir-se a uns dos-cents militants que s'hi havia congregat. En la seva valoració s'ha mostrat satisfet per la victòria i ha promès diàleg per garantir l'estabilitat i la governabilitat de la comunitat.

Griñan, que ha viscut una derrota dolça, s'ha compromès a posar tota la seva obstinació i esforç a aconseguir que Andalusia tingui un govern "estable". Constantment interromput pels aplaudiments, i sense admetre preguntes dels periodistes, el candidat ha recordat que cap partit ha tret majoria suficient per governar i que això obligarà a l'enteniment entre les diferents forces. També s'ha congratulat per haver donat la volta a les enquestes i ha destacat que el seu partit "es creix en els moments de dificultats i no s'arruga".

El veritable guanyador d'aquesta nit ha estat el candidat d'IULV-CA, Diego Valderas, que s'ha convertit en la clau del futur polítc andalús. Valderas ha assegurat que "no busca butaques" sinó fer política i no defraudar "al poble que li ha donat la seva confiança".

Poca participació i alguns incidents

Pel que fa a la participació s'ha situat en un 62%, més de 10 punts per sota de la registrada en les passades eleccions del 2008. Les províncies que més han votat són Jaén, Còrdova i Sevilla. Les més abstencionistes, Cadis, Huelva i Màlaga.

La jornada electoral ha començat a Andalusia amb retard a tres col·legis electorals, dos a Huelva i un a Cadis, i això ha fet que no es coneguéssin els primers resultats oficials fins que faltaven 10 minuts per les 9 del vespre, hora en què ha tancat l'últim centre de votació. Tret d'aquesta incidència, la resta del dia ha transcorregut sense problemes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut