Barcelona

Detinguts el número 2 de la Diputació de Barcelona i un alt càrrec del govern, suposadament vinculats a l'"operació Campió"

La Guàrdia Civil ha detingut cinc persones a Barcelona vinculades amb l'"operació Campió". Entre els detinguts hi ha dos càrrecs públics i tres empresaris, i se'ls acusa de falsedat documental i tràfic d'influències. Es tractaria del nou número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i el subdirector de Seguretat Industrial del govern de la Generalitat, Isidre Masalles. Aquests dos alts càrrecs estan acusats de formar part d'una suposada trama que hauria concedit irregularment serveis d'Inspecció Tècnica de Vehicles a Catalunya.

RedaccióActualitzat
Els altres tres detinguts són empresaris. Tots vinculats amb companyies relacionades amb la inspecció de vehicles: Ricard Puignou -exdirector general de Menta ITV-, Sergi Pastor -exconseller delegat d'Appluss- i Sergi Alsina.

Les detencions s'han fet arran de la investigació a l'empresari farmacèutic Jorge Dorribo, que presumptament hauria obtingut la concessió dels serveis d'ITV a Catalunya a través de l'empresa alemanya TUV Rheinlald.

Prèviament s'havien fet alguns escorcolls en coordinació amb l'Agència Tributària. En el marc de l'operació, els agents han escorcollat la Diputació de Barcelona, la seu de la Subdirecció General de Seguretat Industrial del govern i la consultora Alta Partners, un dels socis de la qual és Sergi Alsina, també detingut. Es dóna la circumstància que els edificis de la consultora, la Subdirecció General de Seguretat Industrial i la Diputació de Barcelona són a molt pocs metres els uns dels altres.

El jutjat número 9 de Barcelona, que tutela les diligències d'aquest operatiu, n'ha ordenat el secret del sumari. L'operació, vinculada al "cas Campió", continua oberta i no es descarten més detencions. Des de fa mesos el jutjat manté intervinguts els telèfons de diversos dels implicats.

L'operació s'ha fet el dia que ha declarat al Tribunal Suprem l'alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch. El jutge investiga l'exministre José Blanco per unes suposades subvencions públiques irregulars a l'empresari gallec Jorge Dorribo. Aquest empresari va explicar que Blanco va fer gestions a l'Ajuntament de Sant Boi per agilitzar la llicència d'una obra.

Acusats de falsedat documental i tràfic d'influències

Als detinguts se'ls acusa de falsedat documental i tràfic d'influències en les concessions. Aquests delictes s'haurien comès abans de l'octubre del 2010, quan es van fer les últimes concessions d'ITV. Segons han confirmat fonts del departament d'Empresa i Ocupació a Catalunya Ràdio, a la tardor del 2010 es va canviar el model per afavorir l'entrada de més empreses al sector. D'un model de concessió es va passar a un de competència regulada.

Fins fa dos anys, hi havia dues empreses que es repartien tot el mercat: Applus i RVSA. Al juliol del 2010 també hi va entrar Certio, creada per antics accionistes d'Applus. Dels tres empresaris detinguts aquest dilluns, Sergi Pastor i Sergi Alsina han treballat per a Applus i el tercer, Ricard Puignou, és un dels responsables de Certio.

Una carrera dedicada a la política


Josep Tous va ser nomenat coordinador general de la Diputació de Barcelona fa 15 dies en substitució de Josep Maria Matas, que va dimitir per unes presumptes irregularitats durant el seu mandat a l'Associació Catalana de Municipis.

Durant l'etapa de govern de Jordi Pujol, Tous va ser director general de Consum i Seguretat Industrial de la Generalitat i director de l'Institut Català del Consum, així com director del Centre Europeu del Consumidor de Barcelona. Des del 2004, es va dedicar a compaginar la seva feina a l'empresa privada amb la vocació política, ja que és membre del Consell Nacional de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el 2008 va ser nomenat president de la sectorial d'Empresa, Indústria i Innovació de CDC.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut