titanic
Fotografia del "Titanic" subhastada a Londres (Foto: Reuters)
Barcelona

El cinema, els col·leccionistes i els nostàlgics recorden els 100 anys de l'enfonsament del "Titanic"

Un segle després del fatídic 14 d'abril del 1912, en què el "Titanic" impacta contra un iceberg i és engolit per les aigües de l'Atlàntic, el cinema, els col·leccionistes i els nostàlgics aprofiten l'efemèride per rememorar i fer negoci, una vegada més, de la que va ser la major tragèdia marítima de l'època. Noves imatges, recreacions, objectes cautelosament guardats i revelacions sorprenents que ara surten a la llum es combinen per reviure la història d'un vaixell que va ser considerat insubmergible i que va contradir tots els pronòstics.

Nereida CarrilloActualitzat
Un ampli ventall d'iniciatives, a terra ferma i mar endins, documentals i pel·lícules, a prop i a milers de quilòmetres, recorden un impacte que ara fa un segle va desencadenar la pitjor tragèdia marítima de l'època. Hi van morir més de 1.500 persones que viatjaven en un vaixell considerat fins llavors insubmergible.

Centenari a les pantalles

Ara, 100 anys després, el cinema i la televisió es proposen recordar aquesta tragèdia. La gran pantalla ho farà amb la reestrena de l'oscaritzada pel·lícula de James Cameron "Titanic", protagonitzada per Leonardo DiCaprio i Kate Winslet i que ara es podrà veure en 3D. La versió tridimensional de "Titanic" arribarà als cinemes el 4 d'abril. De moment, per anar fent boca, les xarxes ja expandeixen el fenomen fan amb un compte de Twitter, una pàgina de Facebook i un Tumblr per als fans més artístics. La remasteritzada producció de Cameron no és l'única iniciativa tuitaire sobre el "Titanic". Un altre compte reprodueix minut a minut, tuit a tuit, el que va passar.

A més de la ficció cinematogràfica, també recordarà l'horrible viatge la televisió, amb una minisèrie que s'emet a la cadena britànica ITV1 i el documental "Titanic: misteri resolt", programat pel proper 15 d'abril al canal "Història", en què es podrà veure un mapa de la zona del naufragi elaborat gràcies a més de 100.000 fotografies fetes per robots submarins.

La primera i l'enèsima subhasta

Els objectes que amaguen la història del naufragi són des de fa dècades béns molt cotitzats. Una subhasta prevista per l'1 d'abril que ve demostrarà si encara ho són ara. La subhasta la farà la casa novaiorquesa Guernsey's Auctioneers & Brokers i té com a màxim reclam que serà la primera amb objectes del fons del mar. Es podrà licitar per 5.000 peces, entre les quals roba, monedes d'or i una secció del casc del "Titanic" que pesa 17 tones.

El mateix viatge, 100 anys després

La companyia britànica Miles Morgan proposa aquests dies dos creuers que recordaran el viatge del gegant que va engolir-se l'Atlàntic. Un d'ells, el Titanic Memorial Cruise sortirà de port el pròxim 8 d'abril i cobrirà la mateixa ruta que es va fixar el Titanic, des de Southampton fins a Nova York. El creuer, amb els passatges ràpidament esgotats, ha programat conferències i actes solemnes per recordar l'impacte amb l'iceberg i la tragèdia posterior. L'altre viatge, el del Titanic Aniversary Cruise, fa la ruta inversa. Tots dos viatges alimenten i satisfan la curiositat dels qui volen anar allà on tot va passar.

El "Titanic" reviu a Barcelona i arreu

No cal, però, viatjar milles enllà per recordar el que va ocórrer el 14 d'abril del 1912. També es pot fer a terra ferma i a Barcelona amb l'exposició itinerant que fins al 30 de setembre es pot visitar al Museu Marítim. L'exhibició inclou al voltant d'uns 200 objectes reals i algunes recreacions com ara una espectacular maqueta, obra de l'escultor de Castelló d'Empúries Enric Calvo, que ens permet veure les entranyes del vaixell. Com aquesta, moltes altres iniciatives arreu del món s'inspiren aquests dies en el "Titanic", iniciatives a terra ferma, en la immensitat del mar i també en el món virtual, com ara una aplicació per a iPad.

Un altre tribut als passatgers del "Titanic" tindrà forma d'edifici i obrirà en Belfast el 31 de març. Intentarà reproduir la història del vaixell. Només dos dies abans, el 29 de març, el National Geographic Museum, en Washington, obre l'exposició "Titanic, 100 anys d'obsessió", una mostra que revelarà imatges inèdites de diverses expedicions al vaixell enfonsat a més d'una reproducció a escala. A Nova Jersey, mentrestant el Traveling Literary Theatre estrenarà el 15 d'abril l'obra "100 anys del Titanic: Els supervivents i les seves històries".

I mentre petites iniciatives recorden arreu del món el naufragi d'aquest imponent vaixell, encara ressonaran les teories d'uns astrònoms de la Universitat de Texas-San Marcos. Fa uns dies, aquests científics apuntaven a un apropament inusual de la lluna a la Terra aquells dies que hauria fet pujar la marea i hauria provocat que molts més icebergs del que és habitual es desprenguessin de Groenlàndia i viatgessin per l'Atlàntic. Entre records, recreacions i homenatges, el centenari del naufragi del "Titanic" promet ser no només emotiu i impactant sinó també força lucratiu.

Anar al contingut