Madrid

Els sindicats parlen d'una vaga massiva, i el govern, de poc seguiment

La vaga general contra la reforma laboral impulsada pel govern de Mariano Rajoy es desenvolupa sense grans incidents. Tant a Catalunya com a tot l'estat, els sindicats parlen d'un seguiment massiu. El govern català, de la seva banda, situa les xifres de seguiment en l'administració pública per sota del 20%, i el govern espanyol insisteix que, malgrat la vaga, no canviarà els aspectes substancials de la reforma laboral. L'aturada ha començat amb un gran seguiment als torns de nit, ha continuat amb incidents de trànsit al matí i continuarà amb una gran manifestació aquest dijous a la tarda a Barcelona.

RedaccióActualitzat
Els sindicats asseguren que la vaga general està tenint un seguiment massiu. Segons les dades de CCOO, a Catalunya secunden l'aturada més del 80% dels assalariats que poden fer vaga. Pel que fa a l'Estat, els sindicats xifren el seguiment de la vaga al migdia en el 77%. Mentrestant, el govern espanyol assegura que l'aturada està tenint una incidència "clarament menor" que en l'anterior vaga general, del 2010, i a Catalunya, el govern dóna xifres de seguiment a l'administració pública per sota del 20%.

En una línia similar, la patronal catalana Foment del Treball xifra en un 22% el seguiment de l'aturada a les comarques de Barcelona, superior al de les de Tarragona (15%), Girona (10%) i Lleida (7%). Segons Foment, els sectors amb un major seguiment han estat els de transport de mercaderies (45%), transport de viatgers (40%), construcció (30%) i metall (20%). En canvi, xifra el seguiment en el comerç ha estat del 10%, en la distribució alimentària i la restauració del 5% i nul en l'atenció a la dependència. La patronal catalana ha destacat el "desenvolupament tranquil" de la jornada.

Seguiment massiu a Catalunya

Per sectors, a Catalunya els sindicats xifren el seguiment a la indústria en el 95%; i en els serveis públics, en el 70%, mentre que la Generalitat ho rebaixa al 13%. Pel que fa a l'ensenyament, els sindicats parlen d'un seguiment del 75% mentre que la Generalitat ho rebaixa al 16% del professorat dels centres públics.

El taxi, segons ha informat el departament de Territori, fa vaga en un 25% del sector. Pel que fa als comerços, els sindicats calculen que estan tancats el 50% dels comerços, una xifra que contrasta amb la versió de la Confederació del Comerç de Catalunya, que parla de pràctica normalitat de l'activitat comercial.

En companyies com Nissan, Seat o Derbi s'ha parat la producció i només funcionen algunes línies de manteniment. Tampoc funciona el servei de recollida d'escombraries i, segons la UGT, el seguiment de la vaga al sector alimentari és entre el 80% i el 90% i no hi ha activitat en empreses com Freixenet, Puleva o Borges. A Lloret de Mar, segons els sindicats, el seguiment en el sector hoteler és del 90%.

Pel que fa als centres educatius, l'afluència de nens és mínima. El Departament d'Ensenyament estableix com a serveis mínims un professor per cada sis aules. Tot i això, els pares han pogut deixar amb normalitat els nens a les escoles. La majoria de centres acullen els nens però no fan classe.

Als hospitals, a la Vall d'Hebron alguns professionals que han anat a treballar denuncien que els piquets els han impedit firmar al full d'assistència. Als hospitals i als CAP hi ha menys activitat però no hi ha incidències. El govern informa que en Salut, funcionen els serveis d'urgències i el transport sanitari.

A l'Estat, per sectors, CCOO i UGT situen en el 95% el seguiment als transports, la indústria, la construcció i l'agricultura mentre que rebaixen al 70% el seguiment en el sector serveis i al 57% en les administracions públiques.

Transport públic amb serveis mínims i problemes a les carreteres

Poc abans de la mitjanit, els piquets sindicals s'han anat distribuint per diversos punts, especialment grans empreses i zones logístiques o de distribució. Un dels primers llocs on s'ha deixat notar la vaga és a Mercabarna, on els piquets han impedit l'entrada de camions i l'activitat està pràcticament interrompuda. S'han cremat pneumàtics i s'han increpat treballadors bloquejant-los el pas.

Un grup de cinquanta piquets han impedit l'entrada de treballadors a les cotxeres dels autobusos de TMB a la Zona Franca. Els piquets han impedit també la sortida de combois del metro i dels Ferrocarrils Catalans a l'estació de plaça de Catalunya de Barcelona. Amb tot, els vehicles de transport públic han pogut, finalment, sortir per complir els serveis mínims, tot i que amb retard. A les línies de metro, les estacions de Zona Universitària, Cornellà Centre i Can Boixeres han obert amb retard a causa d'actes vandàlics.

Al port de Barcelona s'ha paralitzat la càrrega i descàrrega de mercaderies, tenint en compte que el principal sindicat d'estibadors secunda la vaga. L'aeroport de Barcelona, mentrestant, funciona amb normalitat. La majoria d'establiments estan oberts i els vols programats s'enlairen sense incidències. 

Hi ha hagut problemes a les carreteres. Diversos grups de piquets han cremat pneumàtics, col·locat barreres o llançat objectes punxants en algunes de les principals vies d'accés o sortida de Barcelona, cosa que ha provocat, en alguns casos, retencions de més de 6 quilòmetres. Una de les vies més afectades ha estat la C-31, tallada per la crema de pneumàtics a Badalona i l'Hospitalet de Llobregat. També la B-23, que enllaça amb l'avinguda Diagonal, ha estat tallada de manera intermitent a Esplugues de Llobregat. A la Ronda de Dalt, s'han tallat dos carrils d'entrada a Barcelona a l'altura del nus de la Trinitat. A la Diagonal, d'entrada a Barcelona, a l'alçada de Maria Cristina, també hi ha hagut talls intermitents. Cap a dos quarts de dotze del matí, s'ha tallat la C-32 a Cornellà i també l'N-II a l'altura de Mataró per manifestacions.

Diverses detencions i un mosso agredit

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha informat que durant les primeres hores la vaga general s'ha desenvolupat amb "certa normalitat", tot i que amb alguns "actes vandàlics". Hi ha hagut detencions a diverses ciutats i un mosso d'esquadra ha estat agredit quan anava a la feina. El conseller ha explicat que hi podria haver grups provinents de l'estranger que farien servir la jornada com a "camp d'entrenament" per la vaga mundial convocada pel 15 de maig. A Barcelona s'han viscut aquest dijous al matí moments de tensió.

Incidents arreu de l'Estat

El Ministeri de l'Interior també ha descrit les primeres hores de la vaga general contra la reforma laboral com una situació de normalitat amb poques incidències. Cap a les 8 del matí s'havien detingut, però, 58 persones i hi ha 5 policies ferits.

Coincidint amb la vaga, al conjunt de l'Estat la demanda elèctrica ha caigut més d'un 18% a primera hora del matí, segons ha informat Red Eléctrica i com es pot comprovar al seu web.

Vaga general piulada

El pols de la vaga a Catalunya i a l'Estat també es pot prendre a través de Twitter, on les etiquetes #29M, #vagageneral, #Toma29M i #enhuelga s'utilitzen per piular informacions i opinions de la jornada de vaga general.

Els primers actes

Un centenar de treballadors dels principals diaris de paper ja es van concentrar ahir, dimecres, a la plaça de Sant Jaume per rebutjar la reforma laboral. Els diaris van fer vaga per sortir a la venda aquesta jornada amb menys continguts. Durant l'acte, els sindicats van recordar que, a Catalunya, des que va començar la crisi, més de 2.000 treballadors de mitjans de comunicació s'han quedat sense feina.

Alguns universitaris també van fer, ahir, la primera jornada de vaga. A la Universitat Autònoma de Barcelona, un grup d'estudiants van tallar al matí durant una estona l'autopista AP-7 en plena hora punta. Avui, els piquets informatius també han bloquejat tots els accessos al campus.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut